Ce are viața privată cu datele de trafic?

Pe scurt, datele de trafic sunt orice date necesare pentru realizarea comunicației (de exemplu date despre când începe și se termină convorbirea telefonică, numărul apelat și numărul apelant, durata apelului, locația terminalului SIM, adresa IP etc).

Datele de trafic, deși sunt niște elemente tehnice, pot arăta anumite preferințe intime și pot dezvălui multe informații despre obiceiurile tale sau cercul de persoane cu care comunici. Practic pot crea o hartă cu unde ești, cu cine comunici și cum comunici.

Mai jos e un printscreen care arată viața lui Malte Spitz, un politician german, timp de 6 luni de zile. Harta a fost alcătuită din datele de trafic de la operatorul său de telefonie mobilă și din alte date disponibile public de pe Internet, cum ar fi postările de pe Twitter. Dă click pe butonul play de sub harta din acest link și vezi clipul animat.

Malte Spitz

De unde povestea cu datele de trafic?

În 2006 a apărut o directivă care spunea că păstrarea datelor de trafic, de localizare şi de identificare e obligatorie pentru furnizorii de servicii şi de reţele de comunicaţii electronice. Această directivă a fost invalidată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pe 8 aprilie 2014.

În România, ambele tentative de a adopta o lege privind păstrarea datelor de trafic au fost declarate neconstituționale. În legislația românească, definiția legală a datelor de trafic și a datelor de localizare se găsește în articolul 2 din Legea 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

 

5 Comments

  1. Pingback: Ce are viața privată cu datele de trafic? : Blogul ActiveWatch

  2. Pingback: Scurt istoric al legilor privind retenția datelor | Date personale si viata privata

  3. Pingback: Îl scoatem la licitație pe următorul „Big brother”. Cine dă mai mult? | Date personale si viata privata

  4. Pingback: Legea păstrării datelor a fost anulată. Ce s-a întâmplat totuși cu anchetele în desfășurare și cu datele reținute? | Date personale si viata privata

  5. Pingback: Ce se mai întâmplă în lume? +/-1 rând din lumea privacy | Date personale si viata privata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>