Cum ne protejăm identitatea pe telefon – XPrivacy

(însemnare scrisă de Bogdan – http://www.m-sec.net/)

Ca utilizator de smartphone, săptămânal primesc update-uri ale aplicațiilor instalate și nu de puține ori constat faptul că aceste aplicații doresc din ce în ce mai mult acces la datele personale. Pentru că vreau totuși ca eu să dețin controlul telefonului și nu invers, mi-am instalat o serie de aplicații ce ajută să îmi protejez identitatea. Despre prima dintre ele voi scrie azi: XPrivacy.

De ce ai vrea să instalezi aplicații pentru protejarea identității?

Dacă ai un telefon cu Android, vezi că orice aplicație îți cere acces la nenumărate informații personale din telefon (numărul de telefon, adresele prietenilor tăi etc.) De exemplu, este îngrijorător când observi că aplicația bancară dorește să știe ce număr de telefon e scris pe cartela SIM, ce contacte ai, ce cont de Google e asociat, dar și adresa IP și tipul router-ului prin care te conectezi. Asta în condițiile în care tot ce are nevoie e acces la Internet și atât.

Așa că, ai doar 2 opțiuni – fie instalezi aplicația și ar putea să aibă acces la mai multe date personale decât vrei, fie nu o instalezi deloc.

XPrivacy – recapătă controlul asupra datelor tale personale din telefon!

De la început vreau să menționez că decizia de a instala, configura și utiliza aplicația este pe riscul vostru. Nu vreau să sperii, însă e mai bine să delimităm până unde merg răspunderile fiecăruia :) Un alt aspect de menționat e acela că pentru a utiliza această aplicație este necesar să aveți drept de root pe Android, ce vă permite drepturi de administrare complete. Dacă nu ești stăpân/stăpână pe ceea ce presupune dreptul de root, poate e mai bine să nu încerci aplicația. Nu se vor întâmpla lucruri grave dacă greșești ceva, doar că pot apărea ceva neplăceri dacă faci anumite setări incorect. DAR, nu te simții descumpănit/descumpănită – vezi lista de mai jos cu câte lucruri bune poate să facă aplicația asta!

Practic această aplicație vă permite ascunderea, mascarea unor informații la care alte aplicații instalate doresc să aibă acces. Punctul forte al XPrivacy se referă la modul în care are loc această protecție. XPrivacy nu blochează accesul la aceste informații ci doar oferă unele incorecte.

Exemplu practic: să presupunem că ați pus recent un joc Abecedar și acesta dorește să afle locația voastră. De foarte multe ori, dacă avem o altă aplicație ce blochează accesul la GPS, va determina ca jocul Abecedar să nu mai ruleze. Iar aici intervine XPrivacy: în loc să blocheze accesul, simulează acest acces cerut de Abecedar însă furnizează date false, spunând jocului că voi vă aflați în altă țară de exemplu. În acest mod jocul va putea rula fără probleme.

Cu ce te ajută aplicația XPrivacy?

Trec peste întrebarea de bun simț de ce ar avea nevoie un simplu joc să știe locația voastră și vă spun că posibilitățile nu se opresc aici. Ce știe să mai facă XPrivacy? Multe!
· Returnează un cont fals de Google asociat telefonului
· Trimite o listă goală de întâlniri pe care le aveți în calendar
· Blochează posibilitatea ca o aplicație să sune în mod automat, să trimită SMS-uri sau să afle cu cine ați discutat (jurnal de apeluri)
· Interzice accesul la clipboard
· Lista de contacte, fie că sunt stocate pe cartela SIM sau în memoria androidului va fi una goală
· Nu permite identificarea mai detaliată a voastră prin trimiterea de informații aleatorii cu privire la versiunea de Android folosită, codul unic pentru reclame pentru a afla obiceiurile voastre, numele dispozitivului
· Blochează accesul la Internet sau trimite faptul că nu sunteți conectat la Internet
· Locația voastră este protejată întrucât returnează o cu totul altă locație și inclusiv nu permite accesul alternativ prin aGPS
· Pe partea de comunicații lucrurile stau și mai interesant: adresa IP internă, cea din rețeaua voastră, este și ea mascată alături de numele rețelei la care sunteți conectați sau celelalte rețele fără fir care sunt vizibile de către telefon. Mai mult, inclusiv adresele fizice (MAC) ale plăcilor de rețea (telefon și router) sunt înlocuite cu adrese false. Asta înseamnă că o altă aplicație nu va ști cine este producătorul unui router
· Pe partea de telefonie, XPrivacy reușește să mascheze numele rețelei de telefonie la care sunteți conectați, codul unic al rețelei, numărul propriu de telefon stocat direct pe cartela SIM, orice informație despre SIM, numele punctului de acces (APN), nivelul semnalului, identitatea celulei rețelei de telefonie, adresa unică de identificare la nivel global a numărului de telefon (IMSI) etc
· Mai mult, inclusiv identitatea telefonului e și ea protejată prin mascarea tipului de conexiune pe care îl aveți (3G, LTE) precum și numărul unic de identificare a dispozitivului (IMEI)

Lista este una mult mai mare și o puteți găsi aici.

Am uitat să menționez că absolut toate aceste facilități sunt controlabile individual și puteți seta propriile valori pentru locație spre exemplu.

La final vă las cu câteva poze din diverse aplicații prin care puteți observa efectul XPrivacy asupra lor. Până la episodul următor… stay private!

img0

Aplicație ce ia detaliile despre telefon. Sunt furnizate date eronate despre tipul telefonului, numărul de telefon, operator, țară, codul de rețea al operatorului, celula pe care este conectat, ce alte celule ale rețelei există (zero), identificatorul Android și IMEI.

img1

Aplicație ce încearcă să obțină datele depsre rețeaua fără fir la care este conectat telefonul. Cu ajutorul XPrivacy, aplicația vede IP-ul ca fiind 1.2.3.4 (nu este real), adresa fizică a plăcii de rețea e și ea mascată.

img2

Setările aplicației XPrivacy: zona de control privind informațiile a fi trimise către alte aplicații: latitudine, longitudine, altitudine, adresa fizică a plăcii de rețea, adresa IP, IMEI etc.

img3

XPrivacy permite controlul fiecărei aplicații instalate. Aici este exemplificată aplicația Facebook Messenger în care se observă că detaliile despre locație sunt blocate.

img4

Detalii despre aplicația anterior exemplificată unde ne arată ce funcție anume a fost cerută, când a fost cerută ultima dată (acum 5 minute).

img5

Aplicația Facebook Messenger a cerut acum 10 minute detalii despre codul rețelei de telefonie mobilă la care e conectat telefonul. Această informație a fost restricționată.

img6

Aplicația Facebook Messenger a cerut în urmă cu 3 ore detalii despre operatorul de telefonie mobilă la care e conectat telefonul. Această informație a fost restricționată.

14 Comments

 1. Pingback: Cum îți protejezi datele personale pe telefon – Eva social - Eva.ro

 2. Pingback: Cum faci convorbiri telefonice criptate? | Date personale si viata privata

 3. Stefan

  Cum pot da root la Huawei p8 lite? Vreau sa imi pun si eu aplicatia asta..dar nu stiu sa dau root.

  Reply
  1. meca

   instalezi pe pc kingo root-conectezi telefonul-astepti sa ti-l recunoasca si apesi root,gata…

   Reply
 4. Valentina (Post author)

  Va trebui sa cauti un tutorial pe net, fiindca nu stiu sa iti raspund.

  Reply
  1. Stefan

   Offf. Am cautat si pe net,si pe site-ul oficial, insa acolo nu apare modelul meu..si intr-un tutorial nu inteleg nimic.
   Dar mai am o intrebare: daca ma duc la vodafone si rog pe cineva sa dea root, poate? (Is abonat vodafone) sau la un GSM. Ai idee?

   Reply
 5. Valentina (Post author)

  Ma indoiesc ca le permite politica Vodafone sa faca asta – mai ales daca e inca in garantie telefonul. O idee ar fi sa-l contactezi pe Bogdan (http://www.m-sec.net/), poate te poate indruma el.

  Reply
  1. Stefan

   Da, telefonul e inca in garantie, am abia o luna si ceva de cand il am.. Imi poti da un sfat? Te rog! Sa dau root si sa pierd garantia sau sa-mi protejez datele?

   Reply
   1. Stefan

    Pardon, rectific: “Sa dau root si sa pierd garantia dar imi protejez datele sau sa amm garantie?

    Reply
 6. Valentina (Post author)

  Decizia depinde in totalitate de tine. Tu stii ce e mai important pentru tine, care e contextul in care vei folosi telefonul, situatia materiala etc. Din pacate nu cred ca pot sa te ajut cu alt sfat…

  Reply
  1. Stefan

   Am inteles! Iti multumesc frumos!

   Reply
 7. dan

  Buna ziua am descarcat XPrivacy am incercat sa ii dau flash la arhiva dar mi – a dat eroare, nu s-a instalat ce trebuie sa fac?

  Reply
  1. meca

   instalezi ES File Explorer il deschizi si gasesti in el instalul pentru xprivacy

   Reply
 8. Antrex

  Din ce am înțeles eu, GARANȚIA NU SE PIERDE PRIN ROOT! Să mă corecteze cineva dacă greșesc.

  Civă e noua legislație europeana.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>