Internetul e un spațiu public

Ce este un spațiu public?

Cel mai bun exemplu de un spațiu public este un parc sau o piață – un loc deschis, unde toată lumea are acces. Nu îți trebuie permis ca să intri și nici nu te costă. Loghează-te la un WiFi public și ai exact același lucru.

De ce este Internetul un spațiu public?

Internetul poate fi în același timp o bibliotecă, o televiziune, un mall, un ziar, un cinematograf, o universitate, un loc de joacă, o piață, un mijloc de comunicare, o lume virtuală, locul unde mergi la muncă…și multe altele. Este atât un spațiu privat, cât și un spațiu public, care funcționează după anumite reguli – la fel cum societatea funcționează după un set de norme sociale (de exemplu nu ai voie să cerșești sau să bei pe stradă sau să faci gălăgie în timpul nopții).

Regulile din spațiul social fizic se aplică și pe Internet. Mai mult, pe Internet nu poți fi întru-totul anonim (sigur, poți folosi diverse unelte, dar niciuna nu este 100% infailibilă). La fel cum pe stradă poți oricând să fii legitimat (de ex. art 2 pct 31 din Legea 61/1991), la fel se poate întâmpla și pe Internet. De fapt, pe Internet se întâmplă mult mai ușor, se pot obține date despre tine mult mai repede și din mult mai multe surse – și nici măcar nu ești anunțat că ai fost “verificat”. Datele care apar în video sunt date tehnice pe care le dai în mod automat la orice accesare a unei pagini web. Vezi și tu ce date dai pe analyze.privacy.net și vezi cât de ușor ești identificabil doar prin setările browserului cu testul de la Panopticlick.

Ce deosebește un spațiu public de un spațiu privat?

Într-un spațiu public trebuie să te aștepți la mai puțină intimitate – nu poți să te comporți ca la tine în casă. Chiar și zona publică a Internetului este un spațiu care se ghidează după niște reguli. Nerespectarea regulilor poate atrage consecințe.

Care sunt consecințele?

Informațiile pe care le dai și postările publice pot ajunge să fie văzute de oricine. În cazul în care nu respecți normele unui spațiu public, pot urma același gen de consecințe ca și când ai fi în mijlocul unei piețe publice și ai spune acele lucruri. De exemplu, dacă acuzi pe nedrept o persoană și aduci atingere demnității, poți fi dat în judecată pentru încălcarea dreptului la imagine și a reputației.

Ca în videoclip, dacă porți o conversație publică, pe Facebook de exemplu, care conține indicii că s-ar fi încălcat legea, fi pregătit să îți asumi și consecințele din offline. De exemplu, o femeie din State a fost arestată fiindcă a postat pe Facebook o poză cu ea îmbrăcată în rochia pe care o furase. Dar nu este vorba numai de repercusiuni penale. Pot exista și repercursiuni materiale indirecte – de exemplu postezi că ești plecat în concediu și vin hoții să îți spargă casa.

De fapt, ce a făcut Cătă în video?

1 Comment

  1. Pingback: Nu zice pe Internet ce nu ai striga în fața blocului. Internetul este un spațiu public | Date personale si viata privata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>