Date personale ale unui minor distribuite de către autorități publice

Articolul este înscris în competiția de materiale jurnalistice pe teme legate de viața privată și protecția datelor cu caracter personal. Articol scris de Sebastian Oancea și publicat pe data de 04.08.2015, pe privacy.apti.ro.

Suspendări în Prefectură, după un atac cu informaţii confidenţiale

Fostul lider al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor, vrânceanul Bogdan Marica, a fost, anul trecut, ţinta unui atac cu informaţii confidenţiale despre copilul său minor. Dintr-o „eroare”, aşa cum o cataloghează Prefectura Vrancea,  o petiţie făcută în numele fostului director al OJPDRP Vrancea, care poartă acelaşi nume de familie – Marica, a ajuns la Instituţia Prefectului şi reclama faptul că fostul lider de sindicat al Pro Lex Vrancea, Bogdan Marica, ar fi declarat venituri fictive pentru a obţine un certificat de boală pentru copilul său minor. Cauzele  atacului, spune Marica, sunt generate de candidatura sa la şefia Obştii Vidra, unde, de altfel, a şi fost ales preşedinte, dar şi candidatura sa la Primăria Vidra, din anul 2012. Fostul lider al Pro Lex se consideră prejudiciat în drepturile sale şi ale copilului său minor şi spune că se va adresa instanţei pentru repararea nedreptăţilor comise. Unul dintre funcţionarii din Prefectura Vrancea care a avut pe mână dosarul şi l-a gestionat defectuos este chiar fiul primarului din Vidra. Actualmente, el este suspendat şi cercetat disciplinar de instituţie.

Protecţia datelor cu caracter personal, călcată în picioare de dragul campaniei electorale

Totul a început în anul 2014, când Primăria vrânceană Vidra a pornit o anchetă socială la familia fostului lider al Pro Lex Vrancea, Bogdan Marica. Ancheta era generată de o plângere depusă la Prefectura Vrancea, pe 8 octombrie 2014, în care se reclama faptul că Bogdan Marica ar fi declarat venituri fictive la întocmirea dosarului de boală al fiului său minor. Petiţia era semnată de Florin Costel Bebe Marica, din aceeaşi localitate, fost director la OJPDRP (Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit), instituţie actualmente desfiinţată. Ca urmare a înregistrării plângerii, Prefectura a solicitat informaţii mai multor instituţii, printre care şi sindicatul Pro Lex, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Primăria Vidra. Ca urmare a analizei datelor primite, Prefectura a stabilit şi comunicat, în data de 9 decembrie 2014, că veniturile acumulate de Bogdan Marica nu sunt semnificative pentru dosarul de boală al fiului său. Până aici, nimic deosebit, însă răspunsul autorităţilor, însoţit de date confidenţiale privitoare la starea de sănătate a copilului său, a fost împrăştiat prin toată comuna sub pretextul unei anchete sociale desfăşurate de instituţie. Astfel, toată localitatea a aflat de ce afecţiuni suferă minorul, lucru care, consideră Bogdan Marica, constituie o încălcare a legii privind protecţia datelor cu caracter personal.

Sesizare în fals

Sesizarea care a stat la baza declanţării scandalului pare, însă, a fi fost făcută în fals, deoarece Bebe Marica susţinea că nu a făcut nici o plângere şi că altcineva s-a folosit de numele său. La rândul său, Bogdan Marica, aflat în relaţii deloc cordiale cu autorităţile locale din Vidra, unde a candidat şi pentru funcţia de primar şi, ulterior, a obţinut şefia Obştii, declara că, probabil, cineva s-a folosit de această sesizare pentru a afla informaţii din perioada în care a fost lider al filialei Vrancea a Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor – Pro Lex, cu care, de altfel, se afla într-un proces.

Petiţia nu a fost corect soluţionată

Bogdan Marica s-a adresat mai multor instituţii şi acuză Prefectura că nu a soluţionat corect petiţia la adresa sa, după ce ancheta socială cu privire la fiul său a ajuns chiar şi la dosarul cauzei în procesul pe care îl are cu Pro Lex. Ca urmare, acesta a făcut la rândul său mai multe petiţii, de această dată autentice, printre care şi la Preşedinţia României. “Cu toate că Instituţia Prefectului Vrancea nu era competentă să cerceteze faptele penale pentru care am fost reclamat, aceasta având obligaţia să trimită petiţia spre competentă soluţionare poliţiei sau parchetului, în mod ilegal şi abuziv a comunicat ancheta socială cu datele personale şi medicale ale fiului meu minor şi petiţia numitului Marica Costel Florin Bebe, organizaţiei Pro Lex – Filiala Vrancea, solicitând informaţii despre funcţia pe care am deţinut-o în organizaţia sindicală şi venitul lunar de care am beneficiat până în 2010”, susţinea acesta într-o sesizare trimisă la Preşedinţie. Bogdan Marica spune că datele de la Prefectură au ajuns la Pro Lex Vrancea, Poliţia Focşani, apoi la Pro Lex Bucureşti, de unde au ajuns la dosarul de la Tribunalul Vrancea, deşi nu aveau legătură cu procesul. De asemenea, Bogdan Marica a acuzat şi Prefectura că i-a furnizat lui Bebe Marica informaţii pe care nu avea dreptul să le primească.

Prefectura l-a suspendat pe unul din fiii primarului din Vidra, funcţionar în instituţie

Acest scandal a plecat de la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Obştii Vidra de anul trecut, când în toată comuna a fost împrăştiată ancheta socială făcută pentru fiul lui Bogdan Marica. El susţinea că plângerea făcută la Prefectură pe numele lui Bebe Marica are legătură cu incidentul de aici, dar şi cu relaţiile proaste pe care le are cu primarul Nică Micu. Bogdan Marica a candidat împotriva lui la alegerile locale din 2012. De asemenea, la alegerile pentru obşte unul dintre fiii primarului a candidat pentru postul de consilier, în timp ce celălalt fiul al edilului este jurist la Prefectură, actualmente suspendat. “Toate aceste lucruri au legătură cu candidatura mea la şefia Obştii şi cu relaţia precară pe care o am cu primarul comunei Vidra. Prefectura nu mi-a comunicat cine este funcţionarul care se face vinovat de aceste erori, iar plângerea mea se află acum pe masa IPJ. Indiferent de rezultat, mă voi adresa instanţei pentru a-mi repara prejudiciul cauzat, atât împotriva Instituţiei Prefectului cât şi împotriva IPJ Vrancea dar şi a unor persoane care au gestionat intenţionat fraudulos informaţii legate de copiulul meu. La data respectivă, s-a spus că aş fi trecut venituri fictive ca să pot obţine certificat de boală pentru copilul meu, lucru total fals”, a declarat, pentru Gherila de Vrancea, Bogdan Marica, actualmente preşedinte al Obştii Vidra. Sebastian Oancea

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>