Video educaționale privacy

Salut! Eu sunt Cătă. Lucrez la o firmă de software, am un câine care face numai prostii, o prietenă super geeky și nu mă mai pot imagina altfel decât fiind foarte activ online. Am transformat experiențele mele digitale în videoclupuri, așa că urmărește-mi povestea mai jos. Poate și tu ai trecut prin ceva asemănător sau vrei să afli mai multe despre datele personale și cum să îți protejezi viața privată.

Așa arată o zi obișnuită din viața mea – postez pe rețelele de socializare, citesc știri online, fac schimburi de link-uri cu prieteni, mă joc online pe telefon și câteodată nu sunt atent pe unde merg – nici pe stradă, nici pe net.

Vi s-a întâmplat să căutați un produs pe net și apoi să primiți zile în șir numai reclame cu acel produs sau chestii similare? Și eu am trecut prin asta, numai că m-a pus într-o situație jenantă. Așa am aflat mai multe despre cookie-uri, dar the hard way :(

Apoi fiindcă nu era destul de penibil momentul cu cookie-urile, am mai pățit o chestie cu prietena mea. Și-a intalat o extensie în browser și a descoperit că în loc să fiu acasă în pat, mă distrez cu prietenii la bere. Evident că nu a ieșit bine. Aveam GPS-ul pornit. Cumva a aflat asta.

Ce nu știa ea, e că tot în seara aia, după bere, am mai avut niște “activități recreative” cu prietenii. Bine, poate ea nu a aflat încă, dar mamă cum a fost sirena aia de la mașina de poliție…am înghețat cu toții că poate vin să ne ridice.

Cred că episodul cu localizarea a întărâtat-o rău de tot pe prietena mea. Mi-a spart foarte ușor parola și s-a apucat să…

După asta, clar aveam nevoie de un concediu. Așa că l-am luat pe Grigore și am plecat la mare. A fost prima dată când l-am luat, trebuia să spun asta pe Facebook și să uploadez poze…doar că n-au aflat numai prietenii că sunt plecat de acasă. Când m-am întors, am găsit casa goală!

Mă întorc la lucru după concediu și la o săptămână mă trezesc că văd la intrare în clădirea unde lucrez un afiș mare care în loc să scrie “angajatul lunii”, subliniază că nu îmi fac tura de 8 ore pe zi la birou. Oare mă contorizează și cât timp stau pe budă?

Se pare că nu scap deloc de ochii lumii.  Dintr-o chestie nevinovată, acum am devenit “cuțitarul” cartierului. Tu știi cum apari pe camerele de supraveghere? Și cine are acces la imaginile cu tine?

Simt că mi s-a slăbit vederea și am fost recent la un control oftalmogic. După consultație primesc un pliant cu o ofertă pe care nu am putut să o refuz: dacă dau un sms, primesc gratuit o pereche de lentile de contact. M-am entuziasmat și am făcut dat sms-ul pe negândite. Vezi ce s-a întâmplat apoi:

 

Salut! Tot Cătă sunt. Am trecut prin multe experiențe în ultimul timp – am văzut cum datele mele personale sunt folosite în mod abuziv de alții și am învățat ce unelte să folosesc pentru a îmi proteja datele personale online. Acum mi se zice CryptoCătă. Dacă vrei să vezi prin ce transformare am trecut, uite aici povestea mea. Și a oricărora dintre noi.

4 Comments

  1. Pingback: Parole, parole, parole…nu, nu vorbim de cântecul din anii ’70 | Date personale si viata privata

  2. Pingback: ANIMAȚIE (ep. 4). Parole, parole, parole… nu, nu vorbim de cântecul din anii ’70 | Blogul ActiveWatch

  3. Pingback: VIDEO Cum sa ai grija de datele personale cand navighezi pe internet – cateva clipuri educationale | Stiri Online Reale

  4. Pingback: Pe tine cine te supraveghează la locul de munca și cât? – Date personale în era digitală – Episodul 6 – Video | Date personale si viata privata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>