A cincea tentativă de lege privind înregistrarea cartelelor pre-pay. Cerem dezbatere publică!

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a publicat în data de 6 septembrie o nouă propunere de lege privind înregistrarea cartelelor pre-pay. Aceasta este a cincea tentativă de legiferare care prevede ca toți cetățenii români care cumpără cartele pre-pay să își dea datele de identificare.

Asta în contextul în care Curtea Constituțională a avut deja o decizie de neconstituționalitate, iar Curtea de Justiție a Uniunii Europene a invalidat în cazurile Digital Rights Ireland (C-293/12 și C-594/12) și Schrems (C-362/14) practicile abuzive de colectare de date personale. De altfel, Avocatul General al UE a scos o nouă opinie într-un caz similar (transferul de date personale ale pasagerilor între Canada și UE) care evidențiază modul în care un act normativ ce privește colectarea masivă de date personale trebuie să respecte dreptul la viață privată.

În România, în ultimii 5 ani am avut aproximativ anual o nouă propunere pentru înregistrarea cartelelor pre-pay. Un istoric al inițiativelor legislative este documentat aici.

Astăzi, 16 septembrie 2016, am solicitat MCSI și Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Social organizarea unei organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice.

banner_dezbatere-publica_-cartele-pre-pay-2016-2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>