Jucăriile inteligente sunt prea inteligente. Pentru viața privată a copilului tău

Autoritatea Norvegiană pentru Protecția Consumatorului a selectat câteva jucării cu sensori și a analizat termenii și condițiile și specificațiile tehnice ale acestora. Concluzia este că producătorii de Smart Toys nu înțeleg și nu respectă drepturile la securitatea și protecția datelor. Vezi informații complete despre studiu și despre companiile producătoare de astfel de jucării aici.

Ce au descoperit?

  • Lipsă de siguranță. Prin câțiva pași simpli oricine poate controla jucăria prin telefonul mobil. Asta înseamnă că oricine poate să asculte și să vorbească cu jucăria fără să aibă acces fizic la jucărie. Aceste lucruri pot fi corectate din punct de vedere tehnic foarte ușor – de exemplu prin a fi nevoie să apeși un buton atunci când vrei să conectezi telefonul la jucărie.
  • Termeni ilegali pentru utilizator. Înainte de folosirea jucăriei, utilizatorii trebuie să își dea consimțământul că acceptă ca termenii și condițiile să fie schimbate fără nicio notificare, că datele personale pot fi folosite pentru reclame targhetate și că informațiile pot fi distribuite către terți, fără să fie specificați care. Asta încalcă directiva europeană privind termenii contractuali nelegali, directiva europeană pentru protecția datelor și posibil și directiva pentru siguranța jucăriilor.
  • Jucăria transmite tot. Orice spune copilul sau cel care folosește jucăria este transferat către compania Nuance Communications din Statele Unite care este specializată în speech recognition technologies. Compania își rezervă dreptul să distribuie această informație terților și să folosească speech data pentru o multitudine de scopuri.
  • Reclame ascunse direcționate către copii. Jucăriile sunt prevăzute cu fraze pre-programate în care fac reclamă anumitor produse comerciale. De exemplu, jucăria Cayla vorbește cu foarte mult entuziasm despre cât de mult îi plac diferite filme Disney. În același timp, producătorul are o relație comercială cu Disney.

Cât timp producătorii de jucării nu iau în serios aspecte elementare ce țin de securitatea și protecția datelor, tehnologiile tip Internet of Things nu sunt potrivite pentru a fi implementate în jucării.

Diferite asociații pentru protecția consumatorului đin Europa și din Statele Unite au început să sesizeze autoritățile competente cu privire la aceste încălcări ale legii protecției consumatorului. Intenționăm să trimitem și noi o plângere către ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului). Tu ne susții?

Citește și articolele anterioare despre Smart Barbie, Smart TV, de ce să instalezi un baby monitor nu e o idee bună și despre ce alte pericole să mai fi atent ca părinte.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>