“Snowden” pe marile ecrane

Săptămâna trecută, pe 18 noiembrie, a avut loc premiera în România a filmului Snowden al lui Oliver Stone.

Pentru cine încă nu știe povestea lui Snowden, aceasta este cea mai nouă ocazie pentru a o afla. Dacă mă întrebați mai multe despre filmul Snowden înainte să-l văd, enunțul precedent ar fi fost singurul lucru de care aș fi putut să-l formulez. Eram chiar un pic circumspect, întrebându-ma ce poate aduce nou filmul acesta și care nu poate fi aflat vizionând documentarul Citizen Four, sau citind theintercept.com sau oricare alte surse de informații despre Edward Snowden și dezvăluirile sale.

Filmul m-a surprins în mod plăcut, însă. Desigur, povestea lui Snowden este acolo, și joacă rolul principal, dar ceea ce filmul aduce nou este modul în care aceasta este prezentată. În primul rând, aceasta este mult mai ușor de înțeles decât un documentar de către cei care nu sunt foarte la cu problematica supravegherii/interceptărilor/drepturilor omului, și prezintă pe înțelesul tuturor motivațiile lui Snowden și ceea ce l-a determinat să facă alegerile pe care le-a făcut.

Mai mult decât atât, dincolo de faptul că elementele factuale sunt simplificate pentru o digestie mai ușoara de către nespecialiști, există câteva episoade foarte bine realizate care lovesc perfect la temelia unuia dintre cele mai toxice mituri promovate de suporterii supravegherii generalizate: „Dacă nu ai făcut nimic, nu ai nimic de ascuns”. Mai multe detalii despre aceasta, însă, vă voi lăsa să descoperiți voi înșivă la film. Vizionare plăcută!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>