+/- 1 rând de privacy din lume [vol.2]

Veștile bune:

+ Curtea Constituțională din Belgia a anulat legea retenției datelor. Decizia este disponibilă în limba franceză aici. Un tabel privind statusul la nivel european al legislației privind protecția datelor este disponibil pe site-ul Open Rights Group și pe MAPPING – Internet Governance Policy Observatory.

+ Marea Britanie a scos un raport care face o analiză a legislației naționale privind supravegherea și subliniază că situația actuală este nedemocratică, inutilă și pe termen lung intolerabilă. Câteva idei din raport prezentate pe scurt sunt disponibile aici.

Veștile îngrijorătoare:

- CEDO a decis în cazul Delfi AS v Estonia că website-urile ar trebui să fie trase la răspundere pentru anumite tipuri de comentarii anonime postate de utilizatori. Cam mare lovitura pentru libertatea de exprimare și promovarea unui Internet liber…

- Uniunea Europeană împinge adoptarea de măsuri privind colectarea datelor de zbor (Passenger Name Records – PNR) în ciuda faptului că nu există încă o bază legală pentru aceasta. Despre statusul discuțiilor privind PNR, găsiți informații aici.

- Rusia a adoptat o lege pentru a șterge datele personale din rezultatele căutărilor pe Internet. Legea se bazează pe modelul european al „dreptului de a fi uitat” (explicat aici) care este în discuție în momentul de față la Bruxelles. Deosebirea este că Rusia va obliga motoarele de căutare să șteargă datele personale chiar dacă informația este de interes public. Astfel, se ridică multe semne de întrebare în ceea ce privește cenzura și limitarea dreptului la libera exprimare – chiar ne dorim ca o serie de companii private să decidă ce informații ajung la noi, ce este relevant să aflăm și ce nu?

Ne mai scapă lucruri. Dacă ai și alte vești interesante sau vrei să acoperim un subiect pe larg, semnalează-ne în secțiunea de comentarii!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>