De ce blocarea Internetului încalcă libera exprimare și dreptul la viață privată?

Astăzi, ApTI a trimis cereri către Autoritatea pentru Protecția Datelor (ANSPDCP) și către Autoritatea pentru Reglementarea Comunicațiilor (ANCOM) pentru a solicita primirea unui punct de vedere și luarea unei poziții publice în ceea ce privește măsurile de blocare a site-urilor și de cenzurare a conținutului pe Internet adopdate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Despre ce măsuri este vorba?

ONJN a alcătuit o listă neagră cu site-uri și a trimis somații furnizorilor de servicii Internet (ISP) prin care obligă la blocarea prin DNS a acestor site-uri. Ca urmare a deciziei ONJN, furnizorii de servicii Internet redirectează cererile utilizatorilor de accesare a site-urilor de pe lista neagră către un server care este găzduit de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Practic, ISP-ul transmite toate datele de trafic care pot inclusiv identifica un utilizator de Internet către STS.

Ce legătură au aceste măsuri cu viața privată?

Redirecționarea traficului utilizatorilor se face fără informarea sau obținerea consimțământului acestora, deci se încalcă principiile colectării datelor cu caracter personal.

Mai exact, din punctul nostru de vedere se încalcă art. 4 din Legea 506/2004 privind viața privată în sectorul comunicațiilor electronice, dar și Legea 677/2001 prin transmiterea unor date personale (cum ar fi adresa IP) unor terți, fără informarea sau consimțământul utilizatorului.

Mai multe explicații despre blocarea Internetului găsiți în postările anterioare de pe apti.ro și în scrisorile trimise.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>