Supravegherea transformată în artă. Experiment vizual.

În urma unui pont eronat, artistul Hasan Elahi a fost anchetat de FBI timp de șase luni de zile pentru activități teroriste. Acesta a decis să le dea o mână de ajutor anchetatorilor și a început să se monitorizeze în mod voluntar, fotografiind cele mai banale detalii din viața sa de zi cu zi. Chiar și după încheierea anchetei, la mai bine de 12 ani, în fiecare săptămână Hasan Elahi trimite FBI sute de astfel de imagini.

Motivul? A vrut să se asigure că și el și FBI au aceleași informații. Și-a creat propriul său dosar paralel și ori de câte ori a călătorit le-a trimis itinerariul de călătorie și și-a transformat camera foto de la telefon într-un dispozitiv de urmărire. Cine poate știi mai bine decât el ce face și la oră? FBI-ul are acces la istoricul cumpărăturilor sale, unde merge să ia pastă de crab tocată sau detergent de rufe; cunoaște toate aeroporturile pe care a fost, mâncarea pe care a mâncat-o acasă sau pe drum, paturile din hotelurile unde s-a cazat și fiecare toaletă pe care a folosit-o vreodată. Până în prezent Hasan a trimis aproape 70.000 de imagini și continuă să desfășoare acest proiect de auto-supraveghere voluntară.

Importanța majoră pe care o are inițiativa lui este că el a hotărât să dea toate aceste informații FBI-ului. FBI-ul nu a obținut aceste informații fără știrea lui, din activități ascunse de supraveghere. Spre deosebire de trecut, generăm și arhivăm foarte multe date prin intermediul instrumentelor digitale și prin rețelele de socializare. Oare nu ar trebui să examinăm mai atent supravegherea permanentă pe care o realizăm noi înșine și care se referă atât la noi, cât și la alții?

Imaginea de mai jos este un colaj format din aproximativ 32.000 de imagini ale acestui proiect. Panourile colorate se referă la bare de culoare ale SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers). Acest model a fost folosit în Statele Unite pentru testele Emergency Broadcast System; dacă în cursul programelor de televiziune se desfășurau teste, acest model de culori apărea pe ecran când programele erau perturbate.

Mai multe informații despre proiect, artist și fotografiile sale se găsesc pe site-ul Open Society Foundations.

hasan elahiHasan Elahi, Thousand Little Brothers 2014.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>