Formular online de plângeri către Autoritatea pentru Protecția Datelor (ANSPDCP)

La hackathonul din 1-2 noiembrie, ApTI împreună cu o echipă de voluntari au lucrat la implementarea unui model de plângere către Autoritatea pentru Protecția Datelor (ANSPDCP). Scopul a fost să simplificăm procesul prin care o persoană poate să depună o plângere în măsura în care consideră că datele personale nu i-au fost protejate. Rezultatul este un formular web, iar demo-ul aplicației este disponibil pe Github.

Cum funcționează? În timp ce se completează toți pașii, se modifică automat textul marcat cu galben din PDF. Funcția de preview este disponibilă pe măsură ce informațiile sunt introduse pentru a fi mai ușor de revizuit și corectat plângerea. După completarea câmpurilor rezultatul este un PDF care se poate fi descărcat și trimis prin e-mail Autorității.

PDF-ul este generat direct în browserul utilizatorului tocmai pentru a nu se colecta niciun fel de date cu caracter personal. Din același motiv, nu am dorit să realizăm noi trimiterea plângerii prin e-mail, deși tehnic era posibil după un model similar nuvasuparati.info. Mai urmează câteva îmbunătățiri de făcut, aplicarea unei licențe libere și introducerea și celorlalte 3 variante de formular, fiecare pentru tipul de drept încălcat. Cel din demo este doar pentru dreptul de acces.

Mulțumim programatorilor Ioan Eugen Stan și Alex Morega și tuturor celor care ne-au sprijinit!

Momentan pe site-ul Autorității pentru Protecția Datelor există 4 formulare în format PDF pe care trebuie să le descarci, să le completezi și să le trimiți Autorității. Sperăm ca aplicația creată să fie îmbrățișată de Autoritate pentru a fi disponibilă și opțiunea completării online a formularelor, pe lângă cea de mână.

Pentru a vedea și celelalte rezultate ale hackthonului, vizitați: http://hack.thesponge.eu/projects

 

3 Comments

  1. Pingback: Ziua Constituției #viațăprivată | Date personale si viata privata

  2. Pingback: 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre cardul de sănătate | Date personale si viata privata

  3. Pingback: Datele personale nu ți-au fost protejate? Trimite o plângere prin formularul online | Date personale si viata privata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>