Ai un baby monitor sau o cameră de supraveghere? Pune-i parolă!

De ce? Păi tu ai vrea să se uite oricine la tine în casă ca la un reality show? Sună a exagerare? Citește aici despre un site rusesc care transmite imagini de la camerele de supraveghere neparolate sau vulnerabile. Baza de date are stream-uri din peste 250 de tări și oferă acces la imagini în timp real din dormitorul unui copil, de la intrarea într-o casă, dintr-un birou, dintr-un pub etc. Site-ul este încă activ, așa că o să se mai adăuge camere.

Cu toții ne dorim să ne știm copiii în siguranță acasă, la grădiniță sau la școală și vrem să ne asigurăm că bunicii noști se descurcă singuri în casă. Cum să facem asta fără să devenim și mai vulnerabili sau să devină riscant pentru ei? Pentru cele instalate chiar de tine, un prim pas ar fi alegerea unei parole corespunzătoare (vezi câteva sfaturi despre alegerea unei parole mai jos). Pentru cele publice, poți începe să trimiți solicitări pentru a verifica dacă ele au fost amplasate legal. La hackathonul Sponge, unul dintre proiectele propuse a fost cartografierea camerelor de supraveghere din București. Aplicația rezultată, Open Data Kit poate fi o soluție de raportare a camerelor de supraveghere instalate necorespunzător.

Pe scurt, dacă un dispozitiv de monitorizare nu vine cu nicio parolă, pune-i una. Dacă vine cu o parolă default schimb-o. Nu ține numai de viața privată a ta și a celor din jur, poate fi o problemă serioasă de siguranță.

Cum îmi aleg parola? Folosește o combinație de litere (mici și mari), cifre și simboluri (nu date de naștere, inițialele membrilor familiei, numele animalului de companie). Schimb-o regulat. Pune parole diferite pentru conturi diferite, nu una unică. Nu ține toate parolele la un singur loc, nu umbla cu ele în portofel și nu le nota în telefon sau pe un alt device. Pe lângă aceste recomandări, și ghidul de confidențialitate conține o secțiune despre parole pe care o poți consulta.

2 Comments

  1. Pingback: Nu e nici SF, nici viitorul. E ce se întâmplă acum. #lecturărecomandată | Date personale si viata privata

  2. Pingback: Jucăriile inteligente sunt prea inteligente. Pentru viața privată a copilului tău | Date personale si viata privata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>