Servicii de comunicații electronice pentru utilizatorii cu dizabilități. #proiect de decizie

ApTI și APADOR-CH au trimis către Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) comentarii cu privire la proiectul de decizie „privind stabilirea unor măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilități ce beneficiază de servicii de comunicații electronice destinate publicului”, aflat în dezbatere publică până astăzi, 17 decembrie 2014.

Ideea proiectului merită salutată, dar în același timp există câteva lacune de implementare pe zona de protecție a datelor personale. De exemplu, pentru livrarea serviciilor, ANCOM propune ca furnizorii să colecteze o serie de date sensibile precum numele și prenumele solicitantului și ale unei terțe persoane desemnate, împreună cu copii după certificatul de încadrare în gradul și tipul de handicap.

Considerăm solicitarea certificatului de handicap și/sau declararea tipului de handicap a fi o măsură excesivă pentru tipurile de handicap care nu sunt direct legate de livrarea serviciilor. În alte cuvinte, pentru o persoană care este infectată cu HIV, nu este necesară adaptarea serviciilor pentru acest tip de handicap și ca atare ar fi inutil să își declare handicapul. Astfel, măsura colectării certificatului de încadrare în gradul și tipul de handicap nu este întemeiată și poate afecta grav dreptul la viața privată.

Și în orice caz, dacă certificatul de handicap este cerut, acesta ar trebui să fie prezentat doar în format fizic, atunci cand este necesar, fără a se păstra o copie. Sau în cel mai rău caz să fie păstrat doar ca o copie pe hârtie și nu ca o copie electronică, care ar putea fi din nou scanată și datele din el să fie din nou indexate.

Susținem că proiectul de decizie poate fi îmbunătățit prin adoptarea unor măsuri care să ofere un grad ridicat de protecție. În concret, am recomandat o serie de elementele operaționale care pot fi consultate în opinia trimisă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>