Ce știe Google despre tine? în 6 link-uri.

Fără remușcări că până acum m-am luat mai mult de Facebook (there’s a lot more where that came from), azi propun un Google check-up. Într-un articol de pe Medium sunt listate 6 link-uri care îți arată ce informații știe Google despre tine și cum poți să controlezi mai bine setările de privacy.

Google knows

1. Profilul tău Google. Pentru a îți trimite reclame, Google colectează date despre tine și crează un profil. De aici poți să revizuiești și să controlezi informațiile pe care Google le adună despre tine:

http://www.google.com/settings/ads/

Google mai are și Google Analytics, care spune companiilor de publicitate ce pagini de pe site-ul lor ai văzut, de câte ori le-ai vizitat, cât ai stat pe pagina respectivă etc. Poți să optezi ca aceste informații să nu mai fie colectate:

http://tools.google.com/dlpage/gaoptout

2. Istoricul locațiilor. Dacă nu oprești funcția de trimitere a locației, dispozitivele mobile Android trimit locurile unde ai fost. Poți să vezi istoricul locațiilor aici:

https://maps.google.com/locationhistory

3. Istoricul căutărilor Google. Google salvează fiecare căutare pe care o faci și contorizează fiecare click pe care l-ai dat pe reclame. Lista de căutări și click-uri este disponibilă aici:

https://www.google.com/history/

4. Raport servicii. În fiecare lună ai posibilitatea de a primi pe mail un raport care îți spune exact ce servicii Google folosești:

https://www.google.com/settings/dashboard

5. Aplicații Google. Ai de asemenea acces la o listă cu toate aplicațiile care au acces la datele tale. Plus, poți să vezi exact ce tip de permisiuni folosesc aplicațiile și poți să le gestionezi accesul de aici:

https://security.google.com/settings/security/permissions

6. Exportare date. Google îți permite să exporți toate datele: bookmark-uri, email-uri, contacte, fișiere din Google Drive, informații de profil, filmulețele din YouTube, pozele și multe altele:

https://www.google.com/takeout

În plus, Google înregistrează și un istoric al căutărilor tale de pe YouTube – pe care poți să îl ștergi și să alegi să nu mai fie memorat. Îl găsești aici:

https://www.youtube.com/feed/history/search_history

Un pic mai multă transparență nu îți garantează protecția vieții private. Iar dacă nu umbli deloc pe la setări, companiile de genul Google și Facebook conturează un profil clar despre tine, pe care apoi îl monetizează. Că pe asta se bazează modelul lor de afaceri, pe tine.

Fotografie de Alex Koloskov: www.photigy.com

1 Comment

  1. Dorel

    Foarte bun articol si de ajutor. Indiferent de experienta acumultata intr-un anumit domeniu de activitate, de invatat mai ai! Multumim pentru munca depusa.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>