Dropbox vede tot ce ai pe calculator, nu doar în folderul de share

Dropbox este un serviciu gratuit care îți permite să ai la îndemână pe toate device-urile pe care le folosești, fișierele de care ai nevoie.

Se pare ca sloganul lor, „Your stuff, anywhere” e mai adevărat decât ai vrea să crezi. M. Mekin Pesen, Information Security Specialist, a descoperit și a explicat aici cum Dropbox nu se limitează doar a accesa folderul special destinat aplicației, ci umblă peste tot prin calculatorul tău – inclusiv în gunoi! Deci, da, datele tale chiar pot fi anywhere – măcar sunt cinstiți.

sync_dropbox

Cum funcționează Dropbox?

Îți faci un cont, downloadezi aplicația pentru desktop, și, în limita spațiului oferit (sau cumpărat), pui în folderul creat automat pe calculatorul tău poze, videoclipuri, documente – orice vrei să ai disponibil pe orice alt calculator, tabletă și/sau telefon. Poți să pui la dispoziție folderul comun de Dropbox și prietenilor sau colegilor pentru a fi mai ușor să distribui fișiere. Ce îți apare ție în folder vor putea vedea și accesa și ei.

Ce alternative ai?

La o căutare pe net am dat de SpiderOak, Wuala, Box, SparkleShare* (mai multe variante aici). Toate fac mai mult sau mai puțin aceleași lucruri ca Dropbox – poți stoca, organiza și distribui fișierele de care ai nevoie, poți accesa fișierele de pe toate device-urile pe care alegi să le conectezi la contul aplicației.

Indiferent de soluția pe care o alegi, este indicat să citești politica de confidențialitate și termenii și condițiile de folosire a aplicației. Dacă nu înțelegi ce se întâmplă cu datele tale și cât de în siguranță sunt, poate nu e tocmai bine să instalezi aplicația respectivă.

*enumerarea aplicațiilor de mai sus nu e o selecție a celor mai bune aplicații, ci pur și simplu alte servicii despre care poți afla mai multe și decide cât de sigure sunt pentru tine.

5 Comments

 1. Red

  S-a discutat extensiv despre asta pe net. In update articolului original sunt multi care explica ca nu este asa. Windows face un check in numele Dropbox ca sa se asigure ca fisierele noi/ modificate nu sunt in sync folder. Nu exista nici o dovada ca fisierele utilizatorului sau orice info despre acestea pleaca catre Dropbox over lord.

  Reply
 2. bogdan

  Dar articolul nostru nu spun ca toate fisierele sunt trimise catre Dropbox.

  Ci problema principala – ca aplicatia Dropbox acceseaza fisiere pe care tu NU i-ai permis sa le acceseze. (si este putin relevant daca acceseaza continut sau doar metadatele fisierelor).

  Reply
  1. andrei

   O functie de update automat (ca la dropbox, google drive, onedrive, itunes, etc) nu prea poate fi realizata altfel.

   Este nevoie de accesarea metadata pentru ca programul sa sesizeze atunci cand se fac modificari.

   Reply
 3. unalex

  o analiza mai documentata asupra operatiilor facute de Dropbox o gasiti aici:

  https://medium.com/@razvanh/no-dropbox-is-not-stealing-your-files-24ecd443b5ac

  Reply
 4. bogdan

  Si pentru cei care vor sa gaseasca mai multe argumentatii pro si contra, vezi si https://news.ycombinator.com/item?id=9136546

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>