Snowden effect – privacy pe lista de priorități UN

Consiliul UN pe Drepturile Omului a adoptat ieri o rezoluție pentru desemnarea unui expert independent (raportor special) pentru promovarea și protejarea dreptului la viață privată la nivel global. Rezoluția arată faptul că dreptul la viață privată obține o recunoaștere sporită la nivel internațional și este în topul priorităților UN.

După dezvăluirile Snowden, UN a acordat o atenție sporită dreptului la viața privată în contextul digital, iar anul trecut a înființat o comisie oficială de analiză și a publicat un raport ce exprimă impactul negativ pe care îl are supravegherea în masă asupra dreptului la viață privată.

Germania și Brazilia, țările ale căror conducători au fost supravegheați de NSA, sunt cele care au cerut desemnarea unui astfel de expert și concentrarea pe probleme legate de respectarea vieții private online. La nivel mondial, 93 de alte organizații ale societății civile au susținut această inițiativă.

Raportorul va urma să fie desemnat în iunie, la aproape 2 ani de la dezvăluirie legate de programele de supraveghere în masă. Acesta va juca un rol foarte important în a crește nivelul de înțelegere asupra subiectului și va realiza o monitorizare a dreptului la viață privată la nivel global. În special, el va raporta Consiliului pe Drepturile Omului încălcările aduse dreptului la viață privată și va face o analiză a provocărilor aduse de noile tehnologii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>