Cum ne pot afecta restricțiile tehnologice viața privată?

Astăzi se sărbătorește ziua internațională împotriva restricțiilor digitale (DRM), iar la nivel global se organizează o serie de acțiuni de conștientizare. Vezi mai multe informații și legături utile aici.

Ce este DRM?

DRM vine de la Digital Restrictions Management (DRM) și se referă la restricțiile tehnologice impuse utilizatorilor atunci când folosesc media digitale. De exemplu, atunci când nu poți copia sau distribui un cântec, un audiobook sau atunci când nu poți citi o carte electronică sau juca jocuri video decât de pe un anumit dispozitiv  – toate aceste sunt restricții de DRM.

Care este legătura cu viața privată?

Pe lângă faptul că este enervant o dată ce dai o sumă de bani pe un produs să nu te poți bucura de el și folosi așa cum îți face plăcere, vrem să evităm un viitor în care dispozitivele noastre vor servi ca un aparat de monitorizare și control. Interacțiunea cu mass-media digitale și cu software-ul pe care îl folosim este o chestiune personală care poate transmite multe din preferințele noastre și nu ar trebui folosită ca scop de profilare și targhetare.

idad-2015-map

1 Comment

  1. Laura

    Chiar este enervant uneori. Sper sa se faca ceva in aceasta privinta.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>