Security summit fără privacy?!

Între 11 și 13 mai are loc la București un summit regional pe probleme de securitate cibernetică în care 17 țări din Europa centrală și de sud est vor participa și vor prezenta strategii privind politicile de securitate. Organizatorii evenimentului sunt americanii! Uhm… adică Ministerul pentru Societatea Informațională împreună cu Departamentul de Comerț și Ambasada Statelor Unite la București.

Din rezumatul live al intervențiilor de la conferință, nu prea se aude o preocupare pentru viața privată și drepturile fundamentale. Asta în contextul în care la nivel European, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (EDPS), atrage atenția asupra percepției greșite conform căreia protecția vieții private blochează posibilitatea de a avea un nivel crescut de securitate cibernetică.

Așa că ne întrebăm, după primele impresii de la summit și după ultima propunere de lege, oare la ce să ne mai așteptăm nou?

Update 13:05: Se pare că răspunsul la întrebarea mea retorică a venit mai devreme și mai surprinzător decât mă așteptam. Din ciclul „încă una de la guvern”, CSAT și niște comisii de specialitate au decis că trebuie să schimbăm curricula școlară și să introducem cursuri de securitate cibernetică în sistemul preuniversitar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>