Companiile de telecom ar vrea să-ți dea datele Birourilor de Credit. Ce ar însemna dpdv privacy??

Conform unui comunicat mai vechi al Autorității pentru Protecția Datelor (ANSPDCP), aflăm că sunt companii de telecom care propun ca societățile de telefonie să participe la sistemele de evidență a plăților și să raporteze Birourilor de Credit plățile pe care le fac clienții. Nu e primul, și probabil nici ultimul caz în care diverși comercianți vizează la un sistem comun de raportare.

De ce ar aduce asta atingere dreptului la viață privată?

#1 S-ar alcătui un profil mult mai bogat legat de situația financiară a persoanelor și comportamentul de plată. Acest profil poate duce la luarea de decizii automate, în alte cuvinte, vei avea sau nu acces la anumite produse sau servicii doar pe baza „dosarului” tău de plată. Nu ești în parametrii deciși de companie, nu primești!

#2 Ar înseamna ca aceste companii să aibă acces la informațiile deținute de băncile are își raportează clienții la aceleași Birouri de Credit = se încalcă relația de confidențialitate client – bancă (informațiile dezvăluite băncilor sunt supuse secretului bancar).

#3 Deja există o decizie ANSPDCP care stabilește o serie de reguli privind raportarea la sistemele de evidență a plăților:

  • numai instituțiile financiare și de credit, societățile de leasing și cele de asigurări pentru oferirea de credite pot raporta
  • datele de întârziere a plăților se păstrează 4 ani de la data achitării ultimei restențe
  • clientul trebuie anunțat cu cel puțin 15 zile înainte că datele îi vor fi transmise Birourilor de Credit

Oricum societățile de telefonie au un sistem numit Preventel prin care verifică clienții cu datorii sau care plătesc cu întârziere. Telekom face referire la el chiar în contractul de servicii (ctrl+F în document pentru a vedea prevederile în legătură cu Preventel). Cât de transparent este acest sistem și cât de legal?

Dacă te-ai aflat în situația de a nu fi notificat cu privire la raportarea datelor în sistemele de evidență a plăților, adresează-te ANSPDCP.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>