Propunerea de politică ICANN privind WHOIS = noua SOPA (Stop Online Piracy Act)

Poate ați auzit prin 2011 de scandalul cu SOPA și PIPA? Ei bine, se pare că ele revin, într-o formă mai puțin evidentă la prima vedere.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) propune o nouă politică prin care nu mai permite companiilor ce oferă posibilitatea de înregistra nume de domenii să ofere ca serviciu suplimentar ne-afișarea datelor personale din registrul public WHOIS.

Așa cum anunțam în articolul anterior, vă prezentăm mai jos un rezumat al poziției ApTI cu privire la propunerea ICANN:

1. Termeni prea vagi. Propunerea ICANN limitează accesul site-urilor comerciale la serviciile privacy/proxy de înregistrare a domeniilor. De ce e o problemă?

Există grupuri minoritare, partide politice, etnice sau religioase care au nevoie de o înregistrare privată a domeniilor pe Internet pentru a se putea bucura de libertatea de exprimare fără grija unor repercusiuni pe baza punctelor de vedere pe care le susțin. Vedeți în acest exemplu cu comunitatea transgender de ce este importantă această protecție inclusiv pentru organizațiile deținătoare de site-uri.

Nu este clar ce înseamnă activitate comercială. Un ONG care vinde tricouri, șepci, stickere personalizate este un site comercial? Dar o organizație care lansează un apel de stângere de fonduri în scopuri umanitare? Sau un site care oferă spațiu de publicitate – așa cum a fost recent decis într-un proces de Rezolvare Uniformă a Disputelor privind Domeniile.

Nu se află în mandatul ICANN să decidă ce înseamnă site/activitate comercială. ICANN este o corporație ce are drept misiune administrarea și coordonatea resurselor tehnice ale Internetului, nu să decidă ce conținut intră într-o categorie sau alta.

2. Propunerea ICANN este noua SOPA (Stop Online Piracy Act)

Similar propunerii SOPA din 2011, propunerea ICANN vine în întâmpinarea industriei de divertisment care vrea dezvăluirea identității deținătorilor de site-uri pentru a putea opri distribuirea de conținut ce se presupune că încalcă drepturile de autor. În alte cuvinte, marii producători vor să se folosească de sistemul de nume de domenii (DNS – domain name system) pentru a putea suspenda, bloca sau desființa site-uri, fără vreun proces prealabil și fără a acorda drept de apel celui care este acuzat.

De ce e o problemă?

Aceste companii și organizații profesionale au la îndemână căi legale pe care le pot accesa pentru a cere dezvăluirea posesorului unui site (fiind o practică pe care deja o pun în aplicare).

În fiecare țară există legi diferite de protecție a proprietății intelectuale, fiecare cu particularitățile ei, așa că este inadecvat să marșezi pe blocarea automată a site-urilor la cererea actorilor puternici din piață ce se simt nedreptățiți. În plus, de multe ori aceste activități de blocare nu țin în instanță, vezi cazul rojadirecta în acest sens.

Cei ce se simt nedreptățiți au la îndemână mecanisme legale și instituții competente cărora să se dreseze, nu este nevoie să ocolească aceste modalități judiciare și să meargă pe varianta DNS. A implica DNS-ul în activități de aplicare a legii ar însemna că ICANN-ul se transformă în agenția de poliție a Internetului.

Mai mult decât atât, a închide site-uri pe motive de încălcare de drepturilor unor terți este în completă disonanță cu comportamentul oamenilor în era digitală, în care totul se bazează pe distribuirea de informații, pe sharing masiv pe rețelele de socializare. Unde mai pui că până și guvernele și-au dat seama de trend și au adoptat politici de deschidere a conținutului (vezi UNESCO și comunicatul Comisiei Europene cu privire la cultură și educație).

3. Viața privată și anonimitatea trebuie respectate online

Această limitare (a face disponibilă protecția prin servicii privacy/proxy doar indivizilor) reprezintă o măsură disprorționată din perspectiva riscurilor la care vor fi suspuși majoritatea deținătorilor de site-uri – hărțuire, intimidare, amenințări, furt de identitate. Iar aceste riscuri pentru indivizi ar trebui să fie de o importanță mult mai mare decât dorința industriei de divertisment de a prinde persoanele care încalcă drepturile de autor.

Nu toată lumea care folosește un serviciu privacy/proxy este un infractor, așa că de ce să expui datele personale ale tuturor ca (poate) să prinzi doar pe unii. Nu este deloc just și proporțional și sună similar cu raționamentul total greșit din spatele măsurilor de supraveghere în masă, nu?

Pe lângă asta, faptul că poți să beneficiezi această protecție provoacă chiar un efect pozitiv la nivelul societății, încurajând mai mulți oameni să iasă în față și să expună de exemplu cazuri de corupție, fără a le fi frică că vor exista repercusiuni dacă dezvăluie anumite informații sau publică idei dizidente sau mai puțin populare (despre sistemul de guvernare de exemplu).

Mai mult, dacă faci obligatorie înregistrarea cu datele personale complete, lumea va începe să declare date false sau incomplete pentru a se proteja. Astfel, se va genera efectul opus față de ceea ce își doresc organele de aplicare a legii și anume acces la informații sigure și complete despre persoanele din spatele site-urilor.

4. Propunerea aduce atingere principiilor de bază ale Internetului – accesul deschis și liber

Având toate datele personale expuse, oamenii vor începe să se autocenzureze și să nu se mai exprime liber. Foarte mulți se vor teme de repercursiuni și vor alege să nu mai publice conținut care ar putea fi delicat sau problematic într-un stat cu un regim opresiv de exemplu.

Este clar din declarații – cel puțin din perspectiva industriei de disvertisment – că datele din registrul public Whois vor fi folosite pentru a suspenda, bloca și închide site-uri, deci în niciun caz (auto)cenzura nu va contribui la dezvoltarea și accesul liber la Internet și nici la protejarea dreptului la liberă exprimare.

Noi am cerut ICANN-ului să nu adopte această propunere și să mențină în continuare opțiunea de a înregistra site-uri printr-un serviciu privacy/proxy. Mai puteți trimite comentarii până la 7 Jul 2015 23:59 UTC la adresa comments-ppsai-initial-05may15@icann.org sau puteți să semnați petiția online. Toate comentariile trimise sunt disponibile în arhiva publică.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>