ApTI câștigător în competiția europeană de resurse educaționale deschise!

Astăzi s-au anunțat câștigătorii competiției Miler, iar ApTI a obținut locul doi. Competiția Miler a fost lansată de Evens Foundation și Modern Poland Foundation, iar în concurs au fost înscrise 23 de proiecte, dintre care doar APTI a concurat din România.

Mulțumim tuturor celor care ne-au votat! Sprijinul vostru este foarte important pentru noi.

Seria de 4 videoclipuri în limba engleză este disponibilă aici, iar cea completă (7 videoclipuri până în prezent) o găsești aici. În curând vom traduce toate videoclipurile în limba engleză.

Ce urmează acum?

Te încurajăm să distribui, să folosești și să modifici videoclipurile fără restricții. Conținutul e liber. Intenționat am ales licența deschisă Creative Commons Attribution 4.0, tocmai pentru a pune la dispoziție resursele fără limitări juridice. Nu trebuie să ne ceri permisiunea pentru a le pune la tine pe site, pentru a le da share prietenilor, a le arăta într-un festival sau la clasă sau pentru a lua bucăți din ele și a le remixa – trebuie doar să menționezi sursa (detalii mai jos).

Ce sunt resursele educaționale deschise?

Resursele educaționale deschise sunt materiale pentru învățare, cercetare sau alte scopuri pe care le poți folosi, adapta și redistribui liber, fără constrângeri legate de licență. Materialele pot fi cursuri, planuri de lecții, prezentări, cărți, manuale care sunt puse la dispoziție în format digital sau pe un suport fizic și la care ai acces liber. Astfel, resursele educaționale vor putea fi distribuite la nivel global și oricine se va putea bucura de ele, fie că le va utiliza ca atare, re-mixa sau re-adapta. La fel ca videoclipurile cu Cătă :)

Ce sunt licențele libere?Cc.logo.circle.svg

Ori de câte ori faci o fotografie, înregistrezi o melodie, publici un articol sau pui o creație online, acestea sunt considerate implicit protejate de drepturile de autor conform legislației în vigoare. Licența operelor este una restrictivă care NU va lăsa pe nimeni să dea share, să folosească liber sau să modifice conținutul fără să-ți ceară permisiunea. Cum ar fi pentru fiecare share să primești un email de genul: Dragă autorule, pot te rog frumos să dau link-ul cu poza ta prietenilor mei? Exagerat? Legea drepturilor de autor exact asta spune.

În schimb, dacă vrei ca opera ta să ajungă la cât mai multe persoane, aplică din start o licență liberă și alege exact cum vrei să fie folosită. Licențele libere nu anulează drepturile de autor, ci le completează dând instrucțiuni exacte despre modul în care alegi ca opera ta să fie folosită.

Imagine: Creative Commons icon (no background), Creative Commons, fixed by Quibik, CC0

Cum se face corect creditarea?

Licența CC-BY 4.0 pe care am aplicat-o resurselor arată că oricine poate să preia videoclipurile, să le adapteze, modifice, distribuie – fără absolut nicio restricție. Tot ce trebuie făcut este a indica sursa materialelor. Modalitatea corectă de a face asta este prin a specifica:

titlul operei — numele autorului — licența operei — sursa

De exemplu: Geo-localizarea – Date personale în era digitală – Episodul 2, Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), CC-BY 4.0, https://privacy.apti.ro/2015/10/20/ce-se-intampla-daca-lasi-gps-ul-deschis/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>