Reforma datelor personale aproape de finalizare

La ultima rundă de discuții, Parlamentul și Consiliul European au căzut de acord asupra pachetului de reformă privind protecția datelor personale. Din acest moment, este la latitudinea statelor membre să dea undă verde acordului. Cele două propuneri de lege – un regulament și o directivă – sunt planificate a obține votul de confirmare al Comisiei privind Libertățile Civile joi dimineață.

Propunerea de regulament are scopul de a acorda cetățenilor mai mult control asupra datelor cu caracter personal precum și de a crea mai multă certitudine și claritate în mediul de afaceri și a încuraja competiția pe piața digitală.

Noua propunere de directivă privind transferul de date în scopuri judiciare și de aplicare a legii are menirea de a asigura protecția drepturilor și libertăților fundamentale și de a permite în același timp autorităților de aplicare a legii din UE să transfere informații într-un mod mult mai rapid și mai eficient.

Următorul pas este ca pachetul de legi să primească votul afirmativ în Comisia de Libertăți Civile joi, 17 decembrie ora 9:30 în Strasbourg. Dacă legile vor fi aprobate de către comisie, vor intra apoi în parlament pentru vot. După aceasta statele membre vor avea la dispoziție 2 ani pentru a implementa textul directivei în legile naționale. Regulamentul se va aplica direct statelor membre (nu mai este nevoie de transpunere) și va intra în vigoare tot peste 2 ani.

Mai multe informații sunt disponibile în comunicatul de presă al Parlamentului European.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>