Situațiile când este necesară notificarea prelucrării datelor personale. Decizia ANSPDCP nr. 200/2015

Proiectul de decizie ANSPDCP cu privire la obligativitatea notificării prelucrării datelor comentat anterior de ApTI a fost definitivat și publicat în Monitorul Oficial la sfârșitul anului trecut. Varianta finală este disponibilă aici.

Decizia Autorității pentru Protecția Datelor limitează obligația notificării operațiunilor de prelucrare a datelor personale la o serie de situații specifice. Așadar regula generală cum că orice prelucrare de date personale trebuie notificată la Autoritatea pentru Protecția Datelor a fost restrânsă.

Câteva dintre situațiile când este în momentul de față necesară notificarea (lista completă la art. 1 din Decizia nr. 200/2015):

 • prelucrarea datelor legate de rasă, etnie, sex, convingeri politice, religie, starea de sănătate, apartenența sindicală
 • prelucrarea datelor genetice și biometrice
 • prelucrarea datelor care permit localizarea geografică
 • prelucrarea datelor care duc la monitorizarea comportamentului, competenței profesionale sau personalității sau a creării de profile despre utilizatori

Salutăm încă o dată inițiativa ANSPDCP de a simplifica procedurile și de a reduce încărcătura birocratică și ne bucurăm că toate recomandările noastre au fost încorporate în varianta finală a deciziei.

Pe lângă introducerea noilor reguli, decizia mai menționează că transferurile de date în state din afara UE, a Zonei Economice Europene sau pe care Comisia Europeană nu le-a recunoscut un nivel de protecție adecvat se notifică la Autoritate (vezi art. 2 din decizia ANSPDCP).

În același timp, decizia mai spune și că prelucrarea datelor prin camere de supraveghere (inclusiv transferul acestora în străinătate) trebuie notificată Autorității anterior începerii prelucrării. Singura excepție este atunci când o persoană fizică prelucrează date printr-un sistem de supraveghere video pentru uz personal (indifierent dacă sistemul înregistrează imagini din spațiul public sau nu – vezi art. 5 din decizia ANSPDCP).

ANSPDCP crop

2 Comments

 1. Constantin

  Link-urile la Decizia ANSPDCP nr. 200/2015 sunt nefuncționale.

  Constantin

  Reply
  1. Valentina (Post author)

   Mulțumim pentru semnalare! Am remediat

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>