Cum a fost la a doua dezbatere pe legea securității cibernetice sau Ce naiba vrem de la o dezbatere publică?

Astăzi am mers la a doua dezbatere privind legea securității cibernetice organizată de Ministerul pentru Comunicații și pentru Societatea Informațională (MCSI), de data aceasta fără suportul logistic al Ministerului pentru Consultare Publică și pentru Dialog Civic (MCPDC).

Am mers să înțelegem și noi de ce s-a organizat o a doua dezbatere, în condițiile în care:

1. minuta primei dezbateri nu a fost publicatăa fost publicată ieri, undeva pe la ora 19:00, după care ore bune spre seară site-ul MCSI nu a mai fost funcțional. Minută este mult spus – documentul este o transcriere a ceea ce s-a discutat în timpul dezbaterii. Adică cine, ce a zis și de unde vine. Și cam atât.

2. nu s-a publicat un document de analiză a comentariilor trimise în scris sau verbal pentru prima dezbatere – deci nu știm ce observații s-au luat în calcul și care nu (cu motivarea aferentă).

Aceste motive ne-au făcut ieri să trimitem celor două ministere a doua scrisoarea deschisă. Apreciem cu toată sinceritatea și faptul că MCPDC și-a depus sprijinul, și felul cum a decurs prima dezbatere și că am putut interveni și susține punctul de vedere, și faptul că s-a luat în considerare solicitarea noastră de a se organia o a doua dezbatere. Păcat că în ceea ce privește ultimul punct au fost considerate ca niște mici detalii publicarea minutei, analiza comentariilor și publicarea motivată a modificărilor pe propunerea de text de lege.

Deci ce ne-am întâlnit astăzi să dezbatem? În viziunea domnului ministru Bostan, ca să stăm iar cuminți să ascultăm aceeași prezentare a domnului Augustin Jianu, director CERT-RO, despre cât de amenințați și în pericol suntem, să stăm să ascultăm din partea SRI că dacă s-a introdus accesul la date doar cu mandat judecătoresc altceva mai mult de atât n-avem ce să ne dorim și să ne mai spună încă o dată domnul Opriș, director al Serviciilor de Telecomunicații Speciale cum că trebuie să ne apere ei că altfel suntem pierduți. Plus, să colecteze noi puncte de vedere care nu au fost exprimate anterior. Nu era cazul nostru, așa că am plecat. Din punctul nostru de vedere textul trebuie refăcut integral.

Faptul că ne-am ridicat și am plecat nu însemnă că nu ne pasă de subiect, că nu vom trimite comentarii punctuale față de propunerea de lege sau că vrem să ne opunem unei astfel de legi. Adica revenim săptămânia viitoare cu un comentariu mai pe larg, în interioriul perioadei legale de 30 de zile de consulatare publică.

Gestul nostru înseamnă că vrem :

1. ca promisiunile să fie duse la îndeplinire

2. o dezbatere reală – nu să stăm să ascultăm aceleași lucruri vagi din partea celor de la prezidiu, ci întrebări și răspunsuri cu argumente. Se presupune că cei care vin la dezbatere știu principiile, textul și legislația aplicabilă, nu?

3. vrem ca toate comentariile trimise în scris sau susținute verbal să fie analizate

4. vrem să existe un text modificat în care să se motiveze de ce anumite comentarii au fost încorporate și altele nu

5. vrem să se mai organizeze o dezbatere după ce punctele anterioare au fost rezolvate

Am spus-o și azi și o mai spunem și aici.

Textul actual:

  • NU îndeplinește toate condițiile de constituționalitate, așa cum au fost enunțate de Curtea Constituțională în decizia 17/2015
  • NU este deloc armonizat cu textele europene (în special directiva NIS – Network Information Security care este la un pas de adoptare formală)
  • NU este sincronizat cu diferite obligații ce sunt deja prezente într-o serie de acte normative naționale
  • NU respectă regulile de tehnică legislativă

Din aceste motive spunem că textul trebuie refăcut în întregime. Doar după aceea vom mai putea avea o discuție și vom fi bucuroși să punem toată expertiza noastră la dispoziție.

Altfel, toată dezbaterea publică va fi o formalitate care trebuie bifată și nu o dezbatere pe principii, fundamente și pe text. Am vazut deja scenariul acesta la prima versiune a legii din 2014.

2 Comments

  1. Pingback: Stupidity talks, vanity acts | ADRIAN B. MUNTEANU

  2. Pingback: Comentarii punctuale asupra propunerii de lege privind securitatea cibernetică. | Date personale si viata privata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>