Tu ce ai spune dacă o aplicație de mobil ți-ar vinde pozele personale?

Într-un articol despre câte informații dai zilnic despre tine pe Internet atrăgeam atenția asupra unor aplicații de genul Runkeeper care cer mai multe date decât au nevoie pentru a funcționa și a livra serviciul. Este normal asta? Sunt respectate drepturile utilizatorului? Tu ce ai spune dacă o aplicație de mobil ți-ar vinde fără să știi pozele tale personale?

Autoritatea Norvegiană pentru Protecția Consumatorului a făcut un studiu despre aplicațiile de fitness sau pentru un stil de viață sănătos, iar o parte din concluziile cercetării sunt lansate astăzi. Utilizarea acestui gen de aplicații este destul de intimă și personală, așa că, cu atât mai mult ar trebui respectate drepturile utilizatorului.

O parte din rezultatele studiului arată că aplicațiile de fitness sau de sănătate:

  • distribuie datele tale de utilizator și către alți parteneri și agenții de publicitate
  • pot stoca date chiar după ce contul a fost șters
  • îți pot monitoriza activitatea, chiar dacă nu sunt deschise

Aplicațiile de fitness sau pentru un stil de viață sănătos îți pot oferi unelte pentru a te menține în formă și pentru a îți echilibra dieta. Dar pentru a folosi aplicațiile, din păcate, trebuie să renunți la o serie de drepturi elementare.

Termenii și practicile companiilor încalcă dreptul la viață privată și nu acordă o protecție minimală a consumatorului. Finn Myrstad, Directorul de Politici Digitale din cadrul Autorității Norvegiane pentru Protecția Consumatorului avertizează că aceste informații ar putea fi folosite în scopuri dăunătoare, pentru marketing direct sau pentru un regim diferențial de prețuri.

În studiul făcut de Autoritatea Norvegiană pentru Protecția Consumatorului au fost analizate aplicațiile Endomondo, Runkeeper, Strava, Lifesum și MyFitnessPal. În tabelul de mai jos găsiți cum a punctată fiecare dintre cele 5 aplicații în ceea ce privește drepturile și protecția consumatorilor:

Table FitnessConcluzia este că toate aplicațiile au un scor foarte scăzut în ceea ce privește oferirea unei protecții de bază a consumatorului, dar MyFitnessPal se diferențiază mult de celelalte, în parte din cauza termenilor foarte lungi și vagi.

MyFitnessPal cere ca utilizatorii să renunțe la dreptul la viața privată prin licențierea în favoarea aplicației a întregului conținut generat de utilizatori, inclusiv pozele de profil și numele de cont (username). Utilizatorul nu poate revoca licențierea acestui conținut către aplicație.

Datele sunt transmise de acest tip de aplicații peste tot prin lume

Testele tehnice efectuate de SINTEF, o companie independentă de cercetare, în numele Autorității Norvegiene pentru Protecția Consumatorului arată că datele se transmit către un număr mai mare actori, de peste tot din lume.

Runkeeper și MyFitnessApp colectează locația utilizatorului chiar dacă aplicația nu este folosită. Mai mult, atunci când este descărcată, Endomondo solicită acces la locația utilizatorilor de iPhone chiar dacă aplicația este complet închisă.

De ce Runkeeper sau Endomondo au nevoie de locația exactă a utilizatorului în afară antrenamentului? A monitoriza un utilizator 24/7 este o măsură extremă care nu poate fi justificată decât dacă este esențială pentru livrarea serviciului și dacă utilizarea datelor de locație sunt limitate numai la acest scop.

După analizarea politicilor de protecție a vieții private și a consumatorului a mai multor aplicații de fitness și de socializare, Autoritatea Norvegiană pentru Protecția Consumatorului va lansa în aprilie raportul complet al studiului. Scopul campaniei este de a aduce mai mult în atenția utilizatorilor termenii asupra cărora își dau acordul. Așă cum declară Finn Myrstad, campania nu este menită a speria utilizatorii, ci a le oferi acestora mai multe informații și de a pune presiune pe aplicații pentru a oferi consumatorilor soluții mai prietenoase.

Mai multe informații găsiți aici: http://www.forbrukerradet.no/appfail-en

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>