Runkeeper monitorizează utilizatorii și dacă aplicația este închisă!

Un test comandat de Autoritatea Norvegiană pentru Protecția Consumatorului și efectuat de SINTEF arată că Runkeeper transmite date despre utilizatori în mod constant, indiferent dacă aplicația este pornită sau nu. Lucrul acesta nu este explicat în termenii și condițiile de folosire a aplicației, iar utilizatorii nu își pot da consimțământul.

Runkeeper este o aplicație de fitness. Utilizatorii pot să măsoare și să țină evidența cât de repede ei și prietenii lor aleargă și pot vedea pe hartă distanțele pe care le-au parcurs ei sau prietenii lor la antrenament. Aplicația poate fi integrată cu Facebook sau Spotify și este compatibilă cu brățări de fitness precum Fitbit 9.

Toată lumea e conștientă că Runkeeper monitorizează utilizatorii în timp ce aleargă, dar să continue să facă asta după ce se antrenează nu este în regulă, a declarat Finn Myrstad, directorul tehnic al Autorității Norvegiană pentru Protecția Consumatorului.

Această practică încalcă dreptul la viață privată, utilizatorii nefiind înștiițați și neputându-și da acordul pentru ca informații despre locație, condiția fizică și modul în care se antrenează să fie transmise către terțe părți. Mai mult, nu este clar care este politica Runkeeper în legătură cu ștergerea datelor despre utilizatori. Termenii de utilizare ai aplicației nu menționează dacă datele personale sunt șterse în mod regulat sau dacă sunt șterse numai dacă utilizatorii solicită acest lucru. În același timp, Runkeeper nu își asumă niciunfel de responsabilitate pentru procesarea datelor de către terțe părți.

Autoritatea Norvegiană pentru Protecția Consumatorului a sesizat Autoritatea Norvegiană pentru Protecția Datelor pentru a investiga dacă există încălcări ale legislației norvegiene și europene pentru protecția datelor.

Mai multe informații despre campania #Appfail desfășurată de Autoritatea Norvegiană pentru Protecția Consumatorului găsești aici. Campania analizează modul în care 20 de aplicații de fitness și sănătate oferă protecție consumatorului și respectă principiile de prelucrare a datelor personale.

Ca urmare a acestei inițiative, Tinder și Happn sunt două alte aplicații unde Autoritatea Franceză pentru Protecția Datelor efectueză investigații.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>