Blocarea Internetului ajunge la Curtea Constituțională!

Un furnizor de servicii Internet, a atacat în instanță măsurile de blocare a site-urilor web introduse de Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc (ONJN), iar procesul a ajuns pe rolul Curții Constituționale (dosar 1059D/2016). În data de 13 septembrie 2016 se va judeca dacă măsurile de blocare a Internetului încalcă drepturile fundamentale, în special dreptul la libertatea de exprimare și dreptul la viață privată.

După inițierea procesului de către Enigma Systems, ApTI s-a alăturat cauzei oferind sprijin juridic prin proiectul de litigii strategice. În acest sens s-a ridicat în fața instanței de fond excepția de neconstituționalitate în ceea ce privește articolul 10 alin. (7) din OUG 77/2009 cu privire la organizarea și exploatarea jocurilor de noroc ce obligă furnizorii de servicii Internet să respecte deciziile referitoare la restricţionarea accesului către site-urile de jocuri de noroc neautorizate în România.

Despre ce e vorba?

Pe 24 iunie 2015, ONJN a adoptat, fără dezbatere publică, o decizie prin care alcătuit o listă neagră cu site-uri și a trimis somații furnizorilor de servicii Internet (ISP) prin care obligă la blocarea prin DNS a acestor site-uri. Astfel, decizia ONJN forțează furnizorii de servicii Internet să implementeze în mod obligatoriu un sistem de filtrare a site-urilor ce nu pot fi accesate de clienții lor.

Pe scurt, ca urmare a deciziei ONJN, furnizorii de servicii Internet redirectează cererile utilizatorilor de accesare a site-urilor de pe lista neagră către un server care este găzduit de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Practic, ISP-ul transmite toate datele de trafic care pot inclusiv identifica un utilizator de Internet către STS.

Ce legătură are blocarea Internetului cu viața privată?

Redirecționarea traficului utilizatorilor se face fără informarea sau obținerea consimțământului acestora, deci se încalcă principiile colectării datelor cu caracter personal.

De ce susținem acest caz?

Din punctul nostru de vedere se încalcă art. 4 din Legea 506/2004 privind viața privată în sectorul comunicațiilor electronice, dar și Legea 677/2001 deoarece se transmit date personale (cum ar fi adresa IP) unor terți fără informarea sau consimțământul utilizatorului.

Cazul face parte din seria de litigii strategice selectate de ApTI. Mai multe informații despre ONJN și măsurile de blocare sunt disponibile în articolele anterioare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>