Supraveghere video – edpisodul 7

Camerele de luat vederi sunt peste tot – pe stradă, în restaurant, la metrou, la magazin, la locul de muncă,  la școală/grădiniță și mai nou, la intrarea în bloc.

De cele mai multe ori nici nu știm că suntem supravegheați și habar nu avem cine vede înregistrarea și ce se întâmplă cu imaginile. Nici Cată nu știa că o doamnă din blocul unde tocmai s-a mutat îl supraveghează atent și că îi monitorizează toate mișcările:

Care sunt regulile pentru instalarea camerelor de luat vederi?

Operatorii de date trebuie să stabilească măsuri tehnice și organizatorice de protejare a datelor – adică să gândească un sistem de protecție a datelor în care să explice cum anume ești protejat atunci când se procesează date despre tine. Autoritatea pentru Protecția Datelor (ANSPDCP) a emis Decizia nr. 52/2012 unde se găsesc toate regulile cu privire la prelucrarea datelor personale prin mijloace video. Iar un ghid de bune practici găsiți aici.

În orice situație, operatorul de date trebuie să instaleze un semn vizibil care să anunțe prezența camerelor de supraveghere.

Ce trebuie să fac ca asociație de proprietari?

Instalarea de camere de luat vederi într-un bloc este o activitate de procesare de date cu caracter personal, iar pe scurt obligațiile conform Legii 677/2001 și Deciziei nr. 52/2012 sunt:

  • stabilirea scopului colectării datelor, cine are acces la date și în ce condiții (de exemplu ar trebui să existe acces la date doar dacă există o plângere sau o cerere a poliției);
  • implementarea de condiții organizatorice și tehnice de asigurare a securității procesării datelor, inclusiv a ștergerii datelor când nu mai sunt necesare;
  • notificarea persoanelor care intră în bloc cu privire la faptul că spațiul este supravegheat cu CCTV;
  • informarea vizitatorilor cu privire la scopul prelucrării și drepturile utilizatorilor conform Legii 677/2001;
  • asigurarea că asociația poate respecta drepturile utilizatorilor conform Legii 677/2001;
  • notificarea la ANSPDCP conform Deciziei 52/2012.

Ghidul ANSPDCP cu privire la prelucrările de date cu caracter personal efectuate prin intermediul sistemelor de supraveghere video instalate în cadrul asociațiilor de proprietari este disponibil aici.

Mai multe despre instalarea camerelor de supraveghere la bloc, puteți găsi în articolele despre primul caz strategic și ce e de făcut.

1 Comment

  1. Pingback: CCTV – Datele personale în era digitală – Episodul 7 – Video | Date personale si viata privata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>