Supravegherea video la bloc. Ce e de făcut?

Scriam în postul anterior că primul caz strategic selectat este legat de instalarea unui sistem de monitorizarea video la bloc. Am descris pe scurt situația, iar dacă te afli într-o situație similară am detaliat mai jos pașii pe care îi facem în cazul nostru. Poți vedea care e cea mai bună modalitate de te folosi de informațiile date și adapta apoi acțiunile pe care le ai la îndemână la situația ta concretă.

Care sunt primii pași?

În cazul nostru, primul pas a fost redactarea unei cereri de acces la date către operator. Operatorul de date este asociația de proprietari. Aceasta are un contract încheiat cu o firmă de supraveghere video, așadar firma respectivă este doar un împuternicit. Operatorul este obligat să respecte drepturile tale, așa că acestuia i se vor adresa cererile.

Cum ar trebui să arate cererea?

Un model ar fi: Subsemnatul [completezi cu datele minime de identificare], în baza art. 13 din Legea nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, solicit dreptul de acces la datele personale din sistemul de supraveghere video administrat de dvs. prin comunicarea următoarelor [menționezi în cerere ce anume te interesează să afli].

Ce ai putea să îi soliciți?

 • de exemplu, o copie a tuturor datelor personale pe care le prelucrează despre tine (imagini, înregistrări audio și/sau video)
 • ce persoane fizice și juridice au acces la datele pe care le prelucrează și în ce condiții
 • căror persoane fizice și juridice (sau categorii de persoane) le sunt dezvăluite datele
 • care este scopul pentru care datele personale sunt prelucrate
 • în ce condiții te poți opune prelucrării datelor
 • o copie a măsurilor tehnice și organizatorice de protejare a datelor

Ce se întâmplă după trimiterea cererii?

Răspunsul operatorului trebuie să vină în 15 zile. Termenul curge de la data când operatorul a luat la cunoștință de cerere – așa că ai grijă la confirmarea de primire a cererii trimise operatorului.

În funcție de răspunsul operatorului, următorii pași ar putea fi o plângere la Autoritatea pentru Protecția Datelor (ANSPDCP), iar dacă nici după investigația ANSPDCP nu se soluționează situația, acționarea în instanța civilă.

Apropo, apelul pentru semnalarea cazurilor de încălcare a vieții private este încă deschis.

4 Comments

 1. Marian

  Operatorul trebuie să se notifice la ANSPDCP (în vederea obținerii codului de operator), doar dacă imaginile (captate prin mijloacele de supraveghere video) sunt stocate. Dacă sistemul nu stochează ce se captează prin camere nu este necesară notificarea.

  Reply
  1. Acru

   Potrivit Deciziei ANSPDCP nr.52/2012, “colectarea, înregistrarea, stocarea, utilizarea, transmiterea, dezvăluirea sau orice alte operațiuni de prelucrare a imaginilor prin mijloace de supraveghere video, care permit identificarea directă sau indirectă a persoanelor fizice, reprezintă operațiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal ce intră sub incidența prevederilor Legii nr. 677/2001“.
   Aşadar, simpla captare (colectare) a imaginilor, chiar fără stocarea lor, reprezintă prelucrare a datelor cu caracter personal şi trebuie notificată în prealabil Autorităţii de supraveghere.

   Reply
 2. Marius

  Interesant articolul. E bine de stiut.

  Reply
 3. Pingback: Supravegherea video la bloc. Primul caz strategic. | Date personale si viata privata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>