Ce sunt datele personale?

Definiția datelor personale poate părea complicată – dacă vrei definiția exactă din lege o găsești mai jos în legea 677/2001.

Dar dacă vrei pe românește, datele personale pot fi orice date:

• ale tale (nume, prenume, CNP, amprentă, ADN)
• despre tine (vârstă, sex, etnie, rasă, orientare sexuală, politică, religioasă, starea de sănătate)
• în legătură cu tine (adresa de domiciliu, reședința, adresa de e-mail, ocupația, venitul)
• care te-ar putea identifica ca persoană – adică orice alt tip de date care se pot corela pentru a duce la identificarea ta

Aceste date sunt personale dacă te pot identifica în mod direct sau indirect, altfel le considerăm date anonime. De exemplu, dacă spun “un bărbat de 48 de ani din Constanța” – acestea sunt date anonime, pentru că este practic imposibil să îl putem identifica. Dar dacă zicem “un bărbat de 48 de ani din Constanța care conduce mașina CT-02-HYNNJJJ”, atunci îl vom putea identifica dacă îl vedem pe stradă sau avem acces la datele din registrul poliției cu înmatricularea mașinilor.

Deci definiția datelor personale este foarte largă. Ceea ce este foarte bine pentru că în felul acesta se poate oferi o mai bună protecție. Cum adică? Datele personale sunt un lucru dinamic, tot timpul pot fi noi identificatori care spun ceva despre tine și care te pot identifica.

Nu există o listă completă cu exemple de date personale pentru că orice informații care pot duce la identificarea unei persoane pot fi considerate date personale. De exemplu, pe lângă nume, adresă, contul bancar, amprentă, fotografie, intră și orice date care, deși nu sunt intim legate de tine, pot fi folosite pentru a te repera. Cine ar fi crezut că niște simple cuvinte introduse într-un motor de căutare (cum ar fi Yahoo, Bing, Google) pot duce la identificarea unei persoane? Ei bine, se poate și s-a și întâmplat deja. E interesant de citit despre cum o femeie din Lilburn, Georgia a fost identificată doar după căutări; există și o serie de scurt metraje despre asta, vedeți de exemplu I love Alaska.

Discuția despre date personale este strâns legată de tehnologie și știință. De ce?

Trăim într-un mediu dinamic în care tehnologia oferă din ce în mai multe oportunități, dar prezintă și riscuri. La cât de repede avansează tehnologia și știința, nu poți ști în viitor ce noi moduri de identificare a persoanei vor fi folosite și nici ce tipuri de corelări de date se vor utiliza și care pot face o persoană identificabilă. Deja se poate demonstra că adresele IP (adică numărul alocat dispozitivului de pe care te conectezi la Internet) pot fi date cu caracter personal, așa că poate pe viitor poate se va ajunge la concluzia că și adresele MAC (un fel de CNP al dispozitivului cu care te conectezi la Internet) te pot identifica ca individ.

Indiferent dacă vorbim de mediul fizic sau cel online, protecția de care ar trebui să ne bucurăm ar trebui să fie egală. Drepturile fundamentale ar trebui să fie garantate necondiționat, așa că viața privată și protecția datelor personale trebuie asigurate atât offline, cât și online.

Definiția legală a datelor cu caracter personal o găsești în articolul 3 (a) din Legea 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date:

date cu caracter personal – orice informaţii referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă; o persoană identificabilă este acea persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un număr de identificare ori la unul sau la mai mulţi factori specifici identităţii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale

2 Comments

  1. Pingback: Inculpați, magistrați și jurnaliști #deladezbatere | Date personale si viata privata

  2. Pingback: Clientul care se intalneste cu escorte si discretia – Totul Despre Viata si Distractie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>