Despre Facebook. Ca să știi ce le explici părinților, bunicilor, copiilor

Ieri am văzut într-un infografic că setările de confidențialitate pe Facebook nu prea sunt folosite, iar azi o prietenă a postat un link către un articol care vorbea despre diverse moduri în care sunt folosite pozele postate de părinți cu copii lor (în special în jocuri cu conotații sexuale, campanii umanitare false etc). Horror! Hai să trecem de la naivitate la câteva setări minimale pe care le putem face la contul de Facebook pentru a ne proteja mai bine viața privată – a noastră și a altora.

Facebook a fost criticat vreme îndelungată pentru modul neintuitiv de a face setările de privacy, așa că acum a lansat un privacy check-up cu un mic tutorial unde explică un pic mai bine și mai pe înțelesul tuturor anumite setări și implicațiile lor. Deci nu da skip!

Tutoriale mai avansate despre „the ultimate privacy settings” pentru Facebook găsești aici și aici.

După ce te loghezi pe Facebook, urmează tutorialul cu dinozaurul simpatic și decide de către cine să fie văzute postările (preferabil doar de către „Prieteni” fiindcă modulul „Public” înseamnă că atât alți utilizatori de Facebook, cât și oricine altcineva pe Internet poate vedea ce postezi).

Apoi mergi la Vezi mai multe setări și:

#1 General. Schimbă-ți parola într-una complexă care să conțină o combinație de cifre, litere mari și mici și simboluri.

#2 Securitate. Nu intrăm în chestii alambicate acum, doar verifică la rubrica „Unde ești conectată” că ora și locația de unde a fost accesat Facebook sunt adevărate. Te interesează să vezi dacă apare vreun dispozitiv sau vreo locație necunoscută (de exemplu tu stai în București și contul ți-a fost accesat din California, fără ca tu să fi fost în vacanță acolo la momentul respectiv).

#3 Confidențialitate. Revizuiește toate postările și lucrurile în care ești etichetată – Folosește Jurnalul de activități. De aici aprobi sau împiedici a apărea pe Cronologie postările în care ai fost menționată, pozele în care ai fost etichetată. Apoi la „Cine mă poate căuta?” poți să alegi cine îți vede adresa de e-mail și numărul de telefon (preferabil doar „Prieteni” ca să nu te trezești cu telefoane care mai de care). Mai important aș zice să selectezi „Nu” la întrebarea „Dorești ca alte motoare de căutare să afișeze link-uri către cronologia ta?” pentru ca profilul tău să nu apară dacă cineva face o căutare după numele tău pe vreun motor de căutare (de exemplu Internet Explorer, Google, Firefox, Safari). Așa controlezi mai bine cine ce vede despre tine.

#4 Cronologie și etichetare. Dacă nu vrei ca diverși să posteze lucruri pe Cronologia ta, schimbă setările la rubrica „Cine poate adăuga lucruri în cronologia mea?”, iar pentru a verifica etichetele pe care alții le pun cu tine, schimbă în „Activă” opțiunea de la întrebarea „Cum pot administra etichetele adăugate de alții și sugestiile de etichetare?”. Un sfat în plus este ca postările anterioare de pe Cronologie să fie vizibile doar pentru prieteni – găsești bifa tot în meniul Cronologie și etichetare (mulțumim Bogdan pentru comentariul de mai jos și completare!)

#5 Aplicații. Dacă nu vrei ca tot felul de alte aplicații (cum ar fii TripAdvisor, Skype, Trilulilu, Yahoo, Socialcam) care au acces la datele tale să posteze în numele tău chestii (pe unde ai mai călătorit, ce muzică ai mai ascultat etc), pune la setări „Doar eu” sau măcar „Prieteni”.

Vrei să limitezi accesul postărilor anterioare doar la Friends?

Mergi la Settings – Privacy – Who can see my stuff? – Limit the audience for posts I’ve shared with friends of friends or Public? – Limit Old Posts. Instrucțiuni aici.

Iar pentru și mai mult privacy, se poate instala Cryptocat pentru a trimite mesaje criptate pe Facebook. Întâi instalezi aplicația pentru browserul pe care îl folosești, apoi apeși simbolul Cryptocat semnalat în browser și te loghezi pe Facebook prin Cryptocat.

 

Disclaimer: Articolul e work in progress, încerc să pun în curând niște pictograme cu butoanele despre care am vorbit și să fac un test pe mama să văd dacă înțelege fiecare punct și ce are de făcut :) Dacă ai sugestii/completări pentru ca acest articol să ajute mai mult persoanele care nu sunt obișnuite cu setările Facebook, aș fi bucuroasă să primesc comentarii.

 

P.S. Dacă tot suntem la capitolul setări și te enervează faptul că videoclipurile pornesc automat, mergi la Vezi mai multe setări – Clipuri video/ Auto-redare Video – Dezactivată. Pentru a face asta pe telefon vezi articolul ăsta.

4 Comments

 1. Bogdan

  O alta functie utila e aceasta: https://www.facebook.com/help/236898969688346 prin care se limiteaza accesul postarilor anterioare doar la Friends
  “If you use this tool, content on your timeline you’ve shared with friends of friends or Public will change to Friends.”

  Reply
 2. Valentina (Post author)

  Mulțumesc! E foarte bună, am să o adaug.

  Reply
 3. Pingback: Cum telefonul asociat contului de Facebook poate fi o vulnerabilitate | Date personale si viata privata

 4. Pingback: Ce știe Google despre tine? în 6 link-uri. | Date personale si viata privata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>