Ultima întâlnire Google Advisory Council. Dreptul de a fi uitat?

O decizie recentă a Curții Europene de Justiție dă câștig de cauză domnului Mario Costeja González pentru a îi fi șters numele din URL-urile indexate în motorul de căutare Google. Pe tema deciziei a pornit ulterior o mediatizare intensă și de multe ori eronată. Numeroase voci spun că această hotărâre a instituit un drept de a fi uitat și că permite ștergerea de conținut de pe Internet. Datorită controverselor, Google a format un Advisory Council pentru a fi sfătuit despre cea mai bună modalitate pentru a implementa hotărârea Curții.

Acest Advisory Council a avut întâlniri în mai multe orașe din Europa și urmează să aibă ultima sesiune la Bruxelles pe 4 noiembrie. În cadrul întâlnirii Consiliul va asculta declarațiile experților invitați și se vor discuta chestiuni de drept, tehnologie, și etică. Sesiunea publică a reuniunii va dura aproximativ patru ore și va fi transmisă în direct pe site-ul Consiliului consultativ, unde sunt disponibile și celelalte înregistrări.

Publicul este încurajat să pună întrebări Consiliului și experților invitați și să trimită feedback și contribuții prin formularul de pe pagina google.com/advisorycouncil. ApTI împreună cu o serie de organizații europene și internaționale au trimis în septembrie 2014 o scrisoare deschisă prin care și-au exprimat îngrijorarea despre modul eronat în care a fost înțeleasă și mediatizată decizia și au oferit o serie de recomandări. Mai multe informații despre context găsiți aici, iar textul integral al scrisorii aici.

Raportul final al Google Advisory Council este așteptat la începutul anului 2015.

În cauza Google vs Spania, domnul Mario Costeja González a solicitat scoaterea din indexul motorului de căutare Google a datelor sale cu caracter personal și împiedicarea accesului la acestea pe viitor. Pe scurt, reclamația se referea la faptul că atunci când un utilizator de internet introducea numele domnului Costeja González în motorul de căutare Google, se afișau linkuri către două pagini ale cotidianului spaniol La Vanguardia (din 19 ianuarie 1998 și, respectiv, din 9 martie 1998) pe care figura un anunț în care se menționa numele acestuia cu privire la o procedură de executare silită desfășurată în vederea plății unor datorii la asigurările sociale.

2 Comments

  1. Pingback: Răspunsul Google Advisory Council la scrisoarea deschisă | Date personale si viata privata

  2. Pingback: Georgel, Ionel, Viorel, Costel…am uitat pe cineva? | Date personale si viata privata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>