Ziua internațională a drepturilor omului

Dacă la începutul săptămânii am sărbătorit Ziua Constituției și prevederile ei privind viața privată, astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Pe 10 decembrie 1948, s-a semnat Declarația Universală a Drepturilor Omului, primul document care stabilea ce drepturi și libertăți fundamentale trebuie respectate fiecărui om. De exemplu, Articolul 12 din Declarație vorbește despre dreptul la viața privată, un standard ce trebuie garantat și protejat de toate cele 193 de state membre ONU.

E adevărat, e doar un standard, o înțelegere la nivelul statelor Națiunilor Unite asupra lucrurilor. Declarația nu are forță juridică obligatorie, dar există și Convenția Internațională a Drepturilor Civile și Politice care obligă semnatarii la respectarea angajamentelor luate. Dintre acestea, Articolul 17 are exact același text ca cel din Declarație.

Totuși, textele de lege nu sunt suficiente. Ce putem face azi pentru dreptul la viața privată? Putem dona 10 dolari pentru primul serviciu privacy cap-coadă. Campania se termină, în mod simbolic, astăzi. Cei din spatele proiectului vor să lanseze aplicațiile și telefonul acceptând exclusiv contribuții din partea oamenilor. Spun în manifesto că astfel nu vor fi nevoiți să facă compromisuri și nu vor fi obligați de investitori să ia anumite decizii din care să beneficieze doar aceștia din urmă.

Sună greu, dar se poate – cei de la Jolla, tot așa și-au lansat prima tabletă. O altă inițiativă interesantă, dar nu așa de independentă ca Ind.ie este Blackphone. Compania tocmai a anunțat lansarea Blackphone App Store (un fel de Google Play Store sau Apple iStore) doar cu aplicații privacy care trec printr-un proces de validare.

Sună promitățor. Săptămână festivă și să vă fie respectate drepturile!

Articolul 12 din Declarație și Articolul 17 din Convenție:

Nimeni nu va fi supus la imixtiuni arbitrare în viaţa sa personală, în familia sa, în domiciliul lui sau în corespondenţa sa, nici la atingeri aduse onoarei şi reputaţiei sale. Orice persoană are dreptul la protecţia legii împotriva unor asemenea imixtiuni sau atingeri.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>