Ziua Constituției #viațăprivată

Pe 8 decembrie sărbătorim Ziua Constituției. N-am inventat, avem o lege care zice asta, Legea numărul 120 din 8 decembrie 1995 privind proclamarea „Zilei Constituției României”. Dacă ne gândim la ce a fost la începutul anului acesta, când am fost la un pas de a modifica Constituția, chiar că merită să sărbătorim. De ce? Proiectul de lege conținea o serie lungă de articole neconstituționale și a fost respins de Curtea Constituționlă.

La ce e bună constituția? Constituția cuprinde o serie de drepturi și libertăți fundamentale, adică drepturi esențiale care trebuie garantate oricărei persoane. Dintre ele, articolul 26, dreptul la viața intimă, familială și privată, este cel pe care îl disecăm pe blog.

În acest spirit festiv, aș trimite unui operator care îmi prelucrează datele personale abuziv (să zicem la întâmplare www.abonati.me, www.carte-telefoane.info sau www.cinesuna.info) o sesizare de încetare și de ștergere definitivă din baza de date. Iar dacă nu îmi respectă dreptul, le fac apoi și o plângere Autorității pentru protecția datelor (ANSPDCP). Pot să mă ajut de formularul realizat la hackathon pentru a redacta plângerile.

Și în orice caz, aș mai zice prietenilor de apelul pentru litigii strategice, poate reușește să ajungă la cât mai multe persoane care au nevoie.

Motive de bucurie sunt, modalități de celebrare sunt, să sărbătorim, deci!

ARTICOLUL 26
(1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.

(2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.

 

1 Comment

  1. Pingback: Ziua internațională a drepturilor omului | Date personale si viata privata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>