Ce se mai întâmplă în lume? +/-1 rând din lumea privacy

Veștile bune:

+ Olanda renunță la legea retenției datelor, instanța concluzionând că o asemenea lege aduce prevederi drepturilor și libertăților fundamentale. De altfel, și la nivel european Directiva privind retenția datelor a fost invalidată.

+ Cehia organizează premiile Big Brother și atrage atenția asupra încălcărilor asupra vieții private. Printre câștigători, la categoria Long-Term Stalker premiul este acordat lui Google, iar premiul Big Brother Statement îi revine lui Samsung.

+ Procesul lui Max Shrems despre Facebook ajunge la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cazul Europe v Facebook.

+ Wikimedia dă în judecată NSA pentru programul de supraveghere în masă.

+ Brazilia are în consultare publică noua lege privind protecția datelor, iar toată lumea (literally toată lumea, nu doar brazilienii) e încurajată a trimite comentarii, opinii, sugestii în scris sau înregistrând un videoclip.

Veștile îngrijorătoare:

- Scoția vrea o baze de date cu toate cărțile de identitate naționale. Oare ce-ar putea merge greșit aici?

- Danemarca vrea să extindă programele de supraveghere în masă și puterile serviciilor de securitate ca parte a unui plan împotriva terorismului. Propunerile guvernului sunt aprig contestate fiindcă acest program de supravehere ar fi mai drastic decât cel al NSA sau GCHQ.

- Germania este leader în a cere o protecție mai slabă a datelor personale, în contextul în care la nivel european se discută noua propunere de regulament privind protecția datelor.

8014511335_112ac27dbc_oImagine via Alexander Kaiser, pooliestudios.com, CC-BY.

1 Comment

  1. gogu

    La Cluj se intentioneaza achizitionarea unui soft de recunoastere faciala. Cine va avea acces la aceste informatii si in ce conditii? Nu se stie. Exista baza legala pentru asa ceva? Asta poate ne spuneti voi.
    http://www.stiridecluj.ro/politic/la-cluj-napoca-va-fi-cumparat-un-soft-de-recunoastere-faciala-si-a-numerelor-de-inmatriculare

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>