Primaria Timisoara amendata cu 18 000 de RON pentru amprentarea angajatilor

Am aflat astazi de la Autoritatea pentru date personale ca Primaria Timisoara a fost amendata cu 18 000 de RON pentru un sistem vechi de sase ani de amprentarea si supraveghere a angajatilor, care face videoclipul nostru cu supraveghere digitala a lui Cata extrem de actual.

(…)

În consecinţă, Autoritatea naţională de supraveghere a sancţionat Primăria municipiului Timişoara cu amendă contravenţională în cuantum total de 18.000 RON.

În acest context, subliniem că instanțele judecătoreşti au confirmat constant abordarea Autorității de Supraveghere în sensul că prelucrarea datelor personale (amprente) angajaților nu se poate realiza decât pe baza unei analize temeinice privind necesitatea şi proporţionalitatea unor astfel de măsuri, iar angajatorul trebuie să identifice soluţii alternative care să aibă un impact mai redus asupra vieţii private a salariaţilor.

Dar stirea omonimă de pe Digi24 ne arată că amenda nu este nicidecum suficientă, deci Autoritatea trebuie sa ceara mai mult decat atat – renuntarea la sistemul actual care este invaziv din partea angajatorului.

Sistemul ăsta de amprentare din câte știm noi este pe la poliție, da, deci efectiv ți se iau aceste date, amprente, cine știe pe unde pot să ajungă”, spune Tiberiu Negrei, liderul sindicatului din Primăria Timișoara.

Primarul spune că e un sistem modern. Consilierii locali nu sunt de acord.

Dar e important de subliniat ca decizia autoritatii ofera toate argumentele pentru o actiune din partea persoanelor afectate bazate pe drepturile cu privire la viata privata si raspunderea civila delictuala din codul civil. Mai multe detalii despre supravegherea la locul de munca aici.

Si nu uitati de cazul lui Cata – daca aveti prieteni care sunt in aceiasi situatie, va rog sa le dati sa vada videoclipul de mai jos:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>