Geolocalizarea – Datele personale în era digitală – Episodul 2 – ApTI

Ce este geolocalizarea și la ce folosește?

Geolocalizarea permite identificarea poziției tale fizice bazată pe coordonatele GPS pe care le transmite telefonul. Poți să folosești semnalul GPS pentru a identifica poziția pe o hartă, pentru a îți anunța prietenii unde ești, pentru a găsi locuri recomandate sau pentru a da check-in în cluburi, baruri și restaurante. Astăzi, cele mai multe aplicații folosesc geolocalizarea (de ex. Foursquare, Swarm, Tripadvisor, Google Maps, Waze, Facebook, Twitter) pentru a îți livra informații și servicii bazate pe locurile unde ești și pentru a învăța mai multe despre preferințele și comportamentul tău online.

Cum funcționează?

Smartphone-urile conțin un cip care folosește date de la satelit pentru a calcula poziția ta exactă, pentru ca apoi servicii precum Google Map să poată folosi locația și a îți oferi de exemplu variante de rute. Când semnalul GPS nu este disponibil, aplicațiile care se bazează pe geolocalizare pot identifica locația ta aproximativă folosindu-se de trangulatie după stâlpii de comunicații (dacă ai activat această opțiune).

Ce probleme de privacy are geolocalizare?

Serviciile bazate pe geolocalizare și rețelele de socializare care au integrate funcții de localizare, pot pune în pericol viața privată deoarece pot dezvălui adresa ta personală și pot urmări care este traseul tău zilnic. De exemplu, pot afla cam pe la ce oră te trezești (și în ce oraș ești) dacă postezi în fiecare dimineață pe Facebook sau Twitter, pot afla unde locuiești dacă folosești în fiecare zi un serviciu de navigare precum Waze și pot ști unde îți place să ieși în oraș dacă dai check-in pe Foursquare.

De obicei aplicațiile pe care le folosim sunt gratuite, iar asta poate înseamna că modelul de afaceri al companiilor se bazează pe exploatarea de date personale. Fiind nepăsători în legătură cu aplicațiile pe care le instalăm, oferim din ce în ce mai multe date personale companiilor private, guvernului sau persoanelor necunoscute. Poate ai auzit de extensia pentru browserul Chrome care arăta traseul unei persoane care avea funcția de geolocalizare pornită pe Facebook Messenger? De data aceasta a fost vorba de un exercițiu al unui student, dar data viitoare? E un exemplu real despre cum pot fi folosite datele personale pe care le oferim de bună voie și poate un motiv bun pentru a revizui politica de acces la date ale sistemelor și aplicațiilor pe care le folosești.

Ce poți face?

  • oprește GPS-ul. Oricum îți consumă bateria :-)
  • nu instala aplicații care nu au nevoie de acces la GPS pentru funcționalitățile lor (de exemeplu o lanternă nu are nevoie de acces la GPS)
  • folosește un sistem pe telefon care poate să controleze ce aplicație are de fapt acces la GPS (de exemplu Cyanogemod)

Pe calculator, atunci când accesezi site-uri care vor acces la locație, pur și simplu refuză accesul. Pe telefon sau tabletă verifică permisiunile pe care le oferi aplicațiilor instalate.

Pe dispozitivele mobile, ai în meniul general simbolul marker-ului pe care poți să îl dezactivezi foarte simplu, doar apăsând pe iconiță. Mai mult, poți alege individual căror aplicații le oferi accesul la locație. Pe iPhone poți să faci asta din Setări/Settings – Privacy – Location services, iar începând cu ultima versiune Android, Marshmellow 6.0 ce tocmai a fost lansată, poți să intri în Setări/Settings – Aplicații/Apps – Permisiuni/permissions.

Online nu mai înseamnă doar calculator sau laptop, smartphone și tabletă. Înseamnă și televizor, jucării, frigider, mașină, contor inteligent și orice alt dispozitiv cu senzori, conectat la Internet (Internet of Things).

Dacă sunteți în căutarea unor aplicații care respectă viața privată, începeți cu ghidul de confidențialitate.

Video Geolocalizare Datele personale în era digitală – Episodul 2 – ApTI

1 Comment

  1. Pingback: Animații video despre viața privată online realizate de ApTI (VIDEO) | IasiFun - site-ul tau de timp liber!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>