Supravegherea la locul de muncă

Stai la locul de muncă în jur de 8 ore pe zi. Dar ți se pare că mergi la închisoare? Din păcate sunt mulți angajatori care implementează sisteme de supraveghere excesive care depășesc cu mult nevoia legitimă de a fi sigur că angajatul își îndeplinește atribuțiile sale.

Nu există o lege exhaustivă sau o rețetă perfectă pentru a stabili când o supraveghere la locul de muncă depășește limitele legale, fiind vorba de o balanță destul de fină între drepturile angajatorului și dreptul la viața privată (care da, există și la locul de muncă). Toate aceste limitele pot fi identificate prin jurisprudența CEDO (vezi cazul Copland vs. UK), Documentul de lucru asupra supravegherii comunicaţiilor electronice la locul de muncă al grupului de lucru Articolul 29, Legea 677/2001 ca și implementarea ei în cazurile de supraveghere la locul de muncă de Autoritatea națională (vezi rapoartele anuale pentru detalii). Sau alte documente specifice unor domenii cum ar fi Decizia ANSPDCP 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video.

Sunt angajat. Unde pot sa raportez un sistem de supraveghere excesiv la locul de muncă?

Poți să faci o plângere (daca e vorba de cazul dvs.) sau o sesizare (dacă de vorba de un caz de care știți) la Autoritatea Naționala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Sunt angajator. Pot sa pun un sistem de supraveghere?

Pe scurt poți să pui sisteme de supraveghere dacă ai un interes legitim sau dacă îți este impusă o obligație legală și dacă nu sunt excesive. Dacă nu te afli în nici unul din cazurile acestea, poți instala sisteme doar cu acordul clar și explicit al angajaților.

Care sunt regulile ce trebuie respectate de angajator?

Regula cea mai importantă este să informezi angajații înainte de instala orice sistem de supraveghere.

Plus, să oferi informații despre:

 • faptul că există un sistem de supraveghere video sau de alt fel instalat
 • care e scopul prelucrării datelor
 • cine operează sistemul (identitatea operatorului)
 • unde ajung imaginile sau datele înregistrate
 • care sunt drepturile angajaților şi cum le pot exercita

Cum fac informarea?

Semnalează existența sistemului de supraveghere video printr-un afiș vizibil cu o imagine sugestivă și pune-l la o distanţă rezonabilă de locurile unde sunt amplasate echipamentele de supraveghere video, nu fix sub ele. Informează – recomandat printr-o acțiune dedicată – cât mai detaliat angajații cu privire la ce date se colectează cu privire la activitatea lor la locul de muncă. Informația trebuie să fie clară și în permanență disponibilă.

Ce trebuie să conțină informarea?

Menționează clar faptul ca anjagații beneficiază de:

 • dreptul de informare, adică cine are acces la înregistrări și în ce condiții, cum se realizează protecția datelor; persoanele care administrează sistemul trebuie să fie instruite din punct de vedere al datelor cu caracter personal
 • dreptul de acces la date, adică cum pot să accesez o copie după datele care sunt prelucrate despre mine
 • dreptul de intervenţie asupra datelor, adică cum pot să corectez, modific datele prelucrate despre despre mine
 • dreptul de opoziţie, adică cum pot realmente să mă opun prelucrării de date despre mine
 • dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale, anagajatorul/operatorul nu poate lua decizii automate despre mine
 • dreptul de a se adresa justiţiei, adică cărei instanțe mă adresez dacă nu sunt mulțumit sau consider că mi se încalcă drepturile

Cât pot să păstrez datele?

Durata de stocare a datelor trebuie să fie proporţională cu scopul prelucrării. Deci atât cât trebuie.

Ce mai trebuie să știu ca angajator?

Dacă vrei să transferi datele în afara țării, trebuie să notifici transferul la Autoritate.

Pot să pun camere peste tot?

Nu, nu poți instala camere de exemplu în interiorul birourilor angajaților decât cu acordul ANSPDCP sau dacă ai o obligație legală.

Găsești aici textul deciziei Autorității pentru Protecția Datelor (ANSPDCP) despre utilizarea de camere de luat vederi. Aceasta NU se aplică persoanelor fizice care instalează camere video exclusiv pentru uzul lor personal, dacă nu intenționează să dezvăluie datele.

Excesiv? Supravegherea nu este doar la locul de muncă.

Vezi aici pașii documentați despre un proces pe care îl susținem pentru desființarea camerelor de supraveghere de la bloc. Găsești mai multe articole despre supraveghere si viața privată în era digitală cu un search “supraveghere” pe blog.

Ce i s-a întâmplat lui Cătă?

2 Comments

 1. Pingback: Pe tine cine te supraveghează la locul de muncă și cât? – Date personale în era digitală – Episodul 6 – Video | Date personale si viata privata

 2. Pingback: Primaria Timisoara amendata cu 18 000 de RON pentru amprentarea angajatilor | Date personale si viata privata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>