Un grav atentat împotriva drepturilor fundamentale este folosit de autoritățile române ca un pretext pentru a propune restrângerea drepturilor fundamentale

ApTI și alte 8 organizații semnatare ale acestui comunicat își exprimă îngrijorarea cu privire la insistența cu care instituțiile abilitate ale statului re-propun acum, în regim de urgență, un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care încalcă drepturile omului.

Reamintim că acest presupus “vid legislativ” este de fapt cunoscut de instituțiile statului de peste 3 luni. Deci solicitarea ca grupul de lucru inter-instituțional să analizeze în regim de urgență pentru astăzi, 8 ianuarie 2015, respingerea de către Curtea Constituțională a legii stocării datelor de trafic ale utilizatorilor de telefonie și internet reprezintă o măsură aberantă, care perpetuează greșelile trecutului și îngrădește drepturile fundamentale, în locul unei analize profesioniste, aprofundate, care să includă toți actorii din societate interesați de subiect. Remarcăm, încă o dată, că atât sectorul privat, cât și cel al societății civile sunt ignorate de autoritățile statului atunci când iau decizii pe aceste subiecte.

Totodată, precizăm că agenda întrunirii nu ține cont de câteva aspecte esențiale:

 1. Franța, exemplul invocat care a declanșat această “agitație” instituțională locală, beneficiază de numeroase legi de combatere a terorismului (inclusiv păstrarea datelor de trafic sau de înregistrare a cartelelor prepay) dar, cu toate acestea, nu a putut preîntâmpina atentatele de la Paris din data de 7 ianuarie 2015. Mai mult, politicieni francezi de marcă se dovedesc mai cerebrali, respingândideea unei legislatii dictate de emoție”.
 2. Orice nouă lege specifică de păstrare a tuturor datelor de trafic are șanse mari să fie contrară drepturilor fundamentale, în timp ce furnizorii de comunicații oricum rețin date de trafic în scop comercial. Accesul la acestea se poate face prin simpla clarificare a art. 152 din Codul de procedură penală.
 3. Decizia Curții Constituționale de respingere a pachetului “Big Brother” datează din iulie 2014, prin urmare “urgența” invocată nu reprezintă altceva decât folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignoră drepturile fundamentale.
 4. Orice ordonanță de urgență în acest domeniu, unde se afectează în mod direct drepturile fundamentale, ar fi neconstituțională conform art. art.115 alin.(6) din Constituția României.

O tragedie nu trebuie să fie transformată într-un pretext pentru îngrădirea libertăților și ocolirea unor decizii ale Curții Constituționale!

București, 8 ianuarie 2014

Semnatari:

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI)

Miliția Spirituală

APADOR-CH

ActiveWatch

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI)

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Asociația Geo-spațial.org

Fundația Ceata

Asociația Interactive Advertising Bureau România (IAB România)

Asociația Pentru Minți Pertinente AMPER

7 Comments

 1. Răzvan Sandu

  Mulțumesc ApTI pentru demers. Dacă este vreun loc unde aceast text poate fi semnat, poate fi adăugat și numele meu în lista semnatarilor. :)

  Reply
 2. Tudor

  Ce se intampla acum in Franta (cei doi continua sa faca victime) este o dovada a incapacitatii sistemului actual de protectie in fata terorismului. Toate usile bune sunt pentru a ne proteja doar de hotii prosti. Hotii destepti trec cu usurinta de ele. Am avut cazul Sony. Acum avem cazul Charlie. Inca de la inceput cei doi si-au propus sa le arate vulnerabilitatile.

  In concluzie, pot sa voteze ce legi vor ei si sa ne puna camere video cu microfon si pe capacul de la buda ca tot nu vor reusi sa ne protejeze pana cand nu vom promova omenia e ambele parti.

  Reply
 3. charlie

  Niciodata nu am inteles aceasta teama de o mai atenta supraveghere…Adica nu intelg de unde procine teama atata timp cat tu esti cinstit si nu ai nimic de ascuns…
  Eu zic ca problema se pune un pic altfel. Nu colectarea informatiei in sine de catre institutiile statului ar trebui sa ne ingrijoreze ci modul cum aceste institutii sunt organizate si dotate cu echipamente si oameni care sa nu foloseasca aceste asa zise informatii private nu sunt folosite in scopuri altele decat in interesul tarii (securitate nationala, anti-frauda, anti-terorism, etc.).
  Iar aici ar trebui introdusa odata cu legea de colectare a acestor informatii private si o lege cu PEDEPSELE DRASTICE (puscari de la 15 ani in sus) pentru folosirea acestora in alte scopuri decat cele declarate in prima lege.
  Nu credeti ? Adica nu faptul ca stochez “borcanul cu miere” pentru analize este problema ci faptul ca “bag manutza in borca si mananc mierea” ar fi imoral, ilegal si probabil ca ar si ingrasa. :):)

  Pentru pana la urma cand duci o lupta, trebuie sa fii mai bine dotat ca adversarul daca vrei sa ai vreo sansa sa iesi castigator…

  In rest, numai de bine!

  PS. Mesaj catre toti cei care au pareri “impersonale”, “filozofice”: incercati sa va puneti in locul familiilor celor care au fost direct impactate de aceste actiuni, sa fi pierdut voi pe cineva drag (mama, tata, fiu, fiica,….) si apoi spuneti-mi daca nu ati fi preferat sa faceti parte din BigBrother dar ei sa fie inca in viata alaturi de voi…reflectati…

  Reply
 4. mircea

  bineinteles ca ai nostri sunt “mai catolici decat Papa”….si atunci[dupa posibila adoptare a legii],SRI-ul ce mai face..???,doar analizeaza datele??
  personal ma alatur celor care sunt impotriva!!!

  Reply
 5. Toria

  Frica de ceva ce oricum se intampla este putin fortzata, datele oricum sunt colectate doar ca se doreste centralizarea si vanzarea sau accesarea de catre altii ce ne doresc ca si consumatori/robotei pe plantatie etc sau cum zice charlie mai sus “un borcan” pachet deja prelucrat pt cei interesati
  Ce fac RO acum vor face europenii cu mai multa delicatete si strecurare doar ca noi vom fi un exemplu de zelosi executanti a ordinelor deja date.

  Reply
 6. Pingback: Romanian cybersecurity law sent to the Constitutional Court - EDRi

 7. Pingback: Romanian cybersecurity law sent to the Constitutional Court | Date personale si viata privata

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>