Și totuși se poate – când autoritățile chiar țin cont de consultarea publică!

Să încheiem săptămâna cu încă o veste bună.

Victorie!

După consultarea publică din decembrie, Ministerul Finanțelor Publice a renunțat, cel puțin pentru moment, la ideea unei baze de date proprii a ANAF – actualizată lunar, în mod automat de către bănci. A corectat măsurile propuse și a revenit cu un nou proiect de ordonanță pentru Loteria bonurilor.

De data asta, proiectul referitor la loterie nu mai conține mențiuni despre realizarea unui sistem informatic și înregistrarea obligatorie a datelor personale în vederea participării la concurs. Deci putem să combatem evaziunea fiscală şi să reducem economia subterană și fără înscrierea în sistemul informatic a numelui, prenumelui, seriei și numărului de buletin și a adresei de e-mail, nu?

Ne bucurăm să raportăm că luarea noastră de poziție a putut corecta o politică publică și felicităm MFP pentru corectarea măsurilor de încălcare a drepturilor fundamentale.

Dar, în general, ne-ar mai plăcea să observăm 3 lucruri:

1. că atunci când se propun legi noi sau ordonanțe regula ar trebui să fie evitarea încălcării drepturilor – fiindcă da, de cele mai multe ori există soluții simple la îndemână. Chiar cazul Loteriei bonurilor este un exemplu când, foarte elegant, s-au corectat măsurile disproporționale. Nu că se poate?

2. dacă tot există derapaje, încurajăm pe cât mai mulți să semnaleze problemele și să reacționeze. Un e-mail simplu poate schimba o politică publică deficitară. Așa cum a fost și în cazul ăsta.

3. că am primit răspunsul oficial abia pe 14.01.2015, deci la peste 2 săptămâni de când decizia a fost luată.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>