Despre drepturile omului și ICANN

Săptămâna aceasta are loc întâlnirea ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) unde se discută o serie largă de subiecte despre guvernanța Internetului, de la cele mai tehnice privind siguranța Internetului, protocoale și adrese IP, la cele comerciale și cu impact asupra drepturilor omului precum înregistrarea în baza de date publică cu nume de domenii (WHOIS), noul program de nume de domenii, misiunea ICANN de a servi interesului public etc. Toate aceste aspecte au un impact direct asupra noastră, a utilizatorilor finali de Internet.

Putem să ne implicăm și noi în discuții, cu atât mai mult cu cât modelul de funcționare al ICANN este unul multiparticipativ, unde oricine își poate face auzită vocea și contribui la elaborarea de politici. Am scris mai multe despre modelul multistakeholder al ICANN aici.

Mâine va avea loc o sesiune dedicată drepturilor omului, dar, deși diferența de fus orar va fi probabil un impediment pentru participarea online, înregistrarea discuției va fi ulterior disponibilă – la fel ca toate celelalte din agendă. Discuția despre drepturile omului este cu atât mai importantă cu cât recent au fost publicate două rapoarte despre modul în care activitatea și operațiunile ICANN afectează drepturile fundamentale. Unul este scris de Consiliul Europei și unul de Article 19 – merită citite.

Aici găsești agenda completă ICANN52, dar vezi și articolul legat de întâlnirea ICANN51 de anul trecut din Los Angeles.

icann52_logo-wdate-300px_0

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>