Facebook permite conectarea prin serviciul de anonimizare Tor

Articol de Andra Bucur de la Fundația pentru o Societate Deschisă.

Pentru că a fost acuzat de încălcări ale vieții private, precum cazul testelor psihologice secrete, Facebook pune la dispoziția utilizatorului posibilitatea de a se conecta la Facebook prin intermediul serviciului Tor, asigurându-se astfel o mai bună protejare a comunicațiilor, a locației și a altor informații de trafic.

Tor este un software gratuit, un serviciu web, care te ajută să te protejezi de monitorizarea activității pe Internet. Inițial serviciul a fost realizat în SUA, de către US Navy, cu scopul protejării comunicațiilor guvernamentale.

Cum funcționează Tor?

Protejarea comunicațiilor și a locației se realizează prin transmiterea informației prin rute alternative, criptate, astfel încât este dificil să localizezi care este sursa transmiterii acestor informații. Tor poate fi instalat de către oricine și utilizat nu doar în cazul Facebook. Tor te protejează mai bine de analiza datelor de trafic pe Internet.

Tor putea fi folosit și înainte pentru a accesa Facebook, doar că Facebook ar fi tratat contul respectiv ca un cont fals, existând chiar riscul de a fi închis, or, acum nu mai există acest risc. Scopul utilizării Tor pentru accesarea rețelei de socializare este de a preveni spionarea comunicațiilor și a analizelor în scop de marketing.

Anonimizarea ne permite să navigăm site-uri web fără ca alții să ne cunoască locația sau ce site-uri vizităm. Lightbeam este un add-on cu ajutorul căruia putem să vedem ce informații sunt colectate și de către cine, în timp ce navigăm pe Internet. O prezentare video interesantă despre Lightbeam este cea a lui Gary Kovacs, Tracking our online trackers.

Ce alte unelte online putem folosi pentru a ne proteja viața privată online?

Este important să știm ce se întâmpă cu informațiile introduse și colectate despre noi în online și ce opțiuni avem, pentru ca fiecare să decidă în ce măsură dorește să fie sau nu un utilizator anonim. O serie de recomandări de unelte pentru protejarea vieții private sunt disponibile chiar pe blog.

Tor este un serviciu de protejare a vieții private pentru browser, dar există servicii specifice pentru protejarea e-mailului sau a mesajelor instantanee. Astfel, Thunderbird ne permite să comunicăm cu alte persoane în siguranță, utilizând o cheie virtuală pentru descifrarea e-mailului, pe care doar cel care trimite textul și cel care îl primește o are. Ghidul pentru criptarea corespondenței este o altă resursă utilă ce poate fi consultată, ce a fost lansată într-o însemnare anterioară.

Unde mergem zi de zi și unde ne facem cumpărăturile ne privește doar pe noi, atât offline cât și online!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>