Sfaturi privind setările de confidențialitate

A devenit foarte ușor să comunicăm prin intermediul Internetului, să ne găsim prietenii din liceu, să transferăm poze, știri și videoclipuri și să postăm informații despre noi pentru a îi ține la curent pe cei dragi sau pur și simplu pentru a împărtăși experiențe. Nimic rău în asta. E important ca informația să circule liber și să învățăm unii de la ceilalți.

Doar că a posta excesiv de multe informațiile personale e posibil să ricoșeze. Și nu doar ca în videoclipurile cu Cătă care trece printr-o serie de episoade penibilo-simpatice, ci cu consecințe mult mai grave.

Dacă simți că nu ai controlul asupra informațiilor pe are le dai zilnic despre tine pe net, încearcă să faci o revizuire a tuturor setărilor de privacy. Și nu numai pentru Facebook. E valabil, pentru toate serviciile și aplicațiile pe care le folosești – pe calculator, tabletă sau pe mobil  – deci Twitter, Instagram, Google+ sau altele similare.

Câteva sfaturi ar fi:

  • umblă la „Setările avansate / Advanced settings”. De obicei, acolo găsești setările mai aprofundate care îți oferă mai mult control asupra programului pe care îl folosești.
  • verifică aplicațiile și setările și de pe calculator, plus telefon și tabletă. Mai ales dacă ai programe care se sincronizează pe toate dispozitivele pe care le folosești.
  • online nu mai înseamnă doar calculator sau laptop, smartphone și tabletă. Înseamnă și televizor, jucării, frigider, mașină, contor inteligent și orice alt dispozitiv cu senzori, conectat la Internet (Internet of Things).

Cum văd câtă informație este colectată despre mine?

Un prim pas ar fi să afli mai multe despre ce fac site-urile, dispozitivele (vezi Smart TV sau Smart Barbie) sau ale programelor/aplicațiilor pe care le instalezi (vezi Windows 10 sau Facebook sau Facebook Messenger). De obicei, anumite setări sunt selectate automat, iar pentru a le dezactiva trebuie să mergi în meniu pentru a le personaliza în funcție de preferințe și nevoi.

Lightbeam arată, prin metode interactive de vizualizare a datelor, care e relația dintre diferite site-uri, cum interacționează site-ul primar pe care îl accesezi cu site-uri terțe. Cel mai evident exemplu este atunci când sunt butoane de social media pe o pagină sau când există posibilitatea de a te conecta la contul site-ului pe care îl vizitezi prin Facebook sau Google; dar, în același timp, vei descoperi și relațiile mai puțin vizibile dintre site-uri. De exemplu, hotnews.ro e legat cu tradiționalele Facebook, Google, Twitter, dar și cu site-uri precum chargeplatform.com sau avandor.com. Ce fac site-urile acestea cu datele tale?

Cum să fim mai atenți la setările privind confidențialitatea?

Sunt câteva lucruri la care putem fi atenți pentru un control mai bun asupra programelor pe care le instalăm și asupra comportamentului online.

# 1 Selectarea atentă a aplicațiilor sau site-urilor pe care le folosim. Citește permisiunile de care au nevoie aplicațiile pe care le instalezi (geolocalizare, microfon, cameră, fotografii, agenda telefonică). Cu atât mai mult dacă serviciul este gratuit, fiindcă modelul de afaceri este posibil să fie bazat chiar pe vânzarea de baze de date personale.

# 2 Nu zice pe Internet ce n-ai scrie pe gard. Când postezi informații sau comentarii pe Internet e ca și cum ai striga în gura mare în piață ca să audă toată lumea. Internetul este spațiu public, Facebook este spațiu public.

# 3 Nu pune excesiv de multe informații despre tine pe Internet. Toate check-in-urile pe care le dai, toate postările în care indici locul unde ești sau ce urmează să faci pot ajunge să ricoșeze împotriva ta. Nu exagera cu postările, e ca și cum chiar tu i-ai invita pe hoți să te jefuiască. Nu face greșeala lui Cătă!

# 4 Nu presupune că ești în siguranță dacă anumite setări vin pre-bifate. Pachetul implicit nu înseamnă că acea configurare este cea mai bună; de cele  mai multe ori, opțiunile deja selectate înseamnă mai multe date transmise și mai puțină transparență față de ceea ce se întâmplă cu datele tale. Cine știe exact la ce se referă „avem nevoie de informațiile personale colectate pentru a îmbunătăți serviciul livrat”? Adică cum…?

# 5 Folosește unelte care respectă viața privată – pentru browser, pe mobil sau pentru calculator. Există o serie de tutoriale și ghiduri care prezintă aplicații orientate către protejarea vieții private online pe care le poți consulta. Ai răbdare să testezi aplicații în genul acesta pentru a identifica ce ți se potrivește mai bine.

# 6 Ia în considerare folosirea sistemelor de operare și a programelor cu licență deschisă (open source). Fiind cu licență liberă, oricine poate avea acces la codul-sursă și verifica exact cum funcționează. Pe lângă sistemele Windows și Apple, mai există și Linux. Pe lângă Microsoft Office, mai există și Libre Office.

Descoperă pe blog și alte articole care vorbesc despre cum să faci setările privind condifențialitatea informațiilor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>